Могерини: Декларација о људским правима ујединила свет

Поводом Дана људских права, висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини је изјавила да су се пре 70 година, државе чланице УН окупиле да би усвојиле Универзалну декларацију о људским правима, истичући да је овај искорак ујединио свет након највеће трагедије у историји човечанства.

"Од тада смо постигли знатан напредак. Универзална декларација се показала као камен темељац међународног права о људским правима на основу којег су многе земље изградиле снажну и отпорну структуру за заштиту људских права. Данас је број оних који живе у одговарајућим условима људских права већи него икада раније у историји човечанства. Седамдесета годишњица Универзалне декларације прави је тренутак да се подсетимо како су људска права имала свеобухватан утицај на наша друштва", навела је Федерика Могерини. 

У изјави коју је дала у име ЕУ, Могерини је додала да је управо из овог разлога Европска унија, заједно са земљама партнерима из различитих делова света, покренула иницијативу "Успешне приче о људским правима", које показују свету да промоција и поштовање људских права јачају темеље наших друштава и омогућују њихов развој.

"Иако те приче у нама могу будити наду и оптимизам, људска права не можемо узимати здраво за готово. Свесни смо тога с којим се проблемима људи широм света суочавају: с кршењима људских права, угрожавањем демократије и смањивањем простора за деловање цивилног друштва", указала је Могерини.

Од доношења Универзалне декларације, цивилно друштво и активисти у области људских права допринели су промоцији и заштити људских права кроз мирољубив дијалог и изградњу плуралистичких демократија.

Могерини напомиње да се у свету све више појачава притисак на слободу говора и цивилни сектор, кроз насилне нападе, присилне нестанке и репресивне режиме, пренела је Фена.

Подршка активистима у области људских права 

"ЕУ наставља и даље снажно да подржава цивилно друштво и наставићемо с напорима да делујемо и супротстављамо се узнемиравању и застрашивању цивилног друштва, укључујући организације жена и младих. Подршка активистима у области људских права, укључујући људска права жена, јесте у самом средишту спољне политике ЕУ и области људска права и један од њених главних приоритета. ЕУ је водећи светски донатор локалним организацијама цивилног друштва, са износом од више од две милијарде евра сваке године, а што чини две трећине укупне глобалне подршке", наводи се у изјави Могерини.

Данас, додаје се, ЕУ такође потврђује чврсто опредељење мултилатералном систему људских права као платформи путем које међународна заједница најбоље може одговорити на кршење људских права и тражити одговорност, на међународном и на регионалном нивоу.

"Кроз примену међународног оквира људских права унутар наше Уније, придржавамо се истих стандарда које очекујемо од својих партнерских земаља широм света. То значи и да континуирано настојимо побољшати ситуацију у подручју људских права и у Унији и изван ње. На тај начин настављамо поштовати обавезу коју смо преузели пре 70 година, у чијем средишту лежи основна чињеница да се сва људска бића рађају слободна и једнака и да сви морамо деловати у духу поштовања и солидарности", закључила је Могерини.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се