Белгијска влада постала мањинска

У Маракешу у понедељак почиње међународна конференција на којој би требало да буде потписан Споразум Уједињених нација о миграцијама. Због њега је белгијска влада постала мањинска јер ју је напустио најважнији коалициони партнер - фламанска, радикална десна странка. Премијер ипак не одустаје и о свом трошку иде у Маракеш.

Целе прошле недеље белгијска влада била је на ивици распада. Премијер Шарл Мишел обавестио је белгијског краља да мора да реконструише владу, јер је изгубио подршку највећег коалиционог партнера.

После четири године рада остаје мањинска влада либерала и демохришћана, што ће отежати управљање земљом.

"Као премијер морам да преузмем одговорност и заштитим опште и интересе забринутих грађана. Морам да реконструшем владу како би се осигурао несметан рад наших институција и обезбедила стабилност", рекао је Шарл Мишел, премијер Белгије.

То му неће бити лако јер у двојезичној Белгији министарска места морају равноправно да се расподеле између франкофоних и политичара који говоре холандски. Дојучерашњи коалициони партнери остају при свом - њихов премијер није онај који потписује споразум који не прави разлику између легалних и илегалних миграната.

"Ми нисмо против миграната или миграција, ми смо против актуелног европског миграционог хаоса. Прихватање овог пакта у овом моменту заиста није могуће. Можда постоји широка подршка за то у белгијском парламенту, али тако не мисле грађани", каже Барт де Вевер,лидер странке Н-ВА.

Против споразума који би требало да буде потписан у Маракешу прве су биле Сједињене Америчке Државе, а од летос је списак земаља противника све дужи. Када је реч о Европи, то су Мађарска, Аустрија, Италија, Бугарска, Словачка, Чешка, Пољска, Швајцарска. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво