Крамп-Каренбауер: Нећу покушати да заузмем место Меркелове

Нова председница немачке Хришћанско-демократске уније Анегрет Крамп-Каренбауер изјавила је да неће покушати да заузме место канцеларке Ангеле Меркел пре краја мандата.

Задатак шефице владајуће партије Анегрет Крамп-Каренбауер је, како је сама рекла, да се побрине да актуелна Влада има неопходну стабилност како би могла да испуни задатке које су јој поставили бирачи.

"Имамо Савезну владу која је бирана за овај мандат. Ангела Меркел је рекла да је на располагању да тај мандат доведе до краја. Овај конгрес је јасно показао да странка то жели, а то је и моја лична жеља", рекла је нова шефица демохришћана Анегрет Крамп-Каренбауер у разговору за Дојче веле.

"Мој задатак као шефице владајуће партије је и да се побринем да ова Влада има неопходну стабилност како би могла да испуни задатке које су јој поставили бирачи", рекла је Крамп-Каренбауер. 

Бивша дугогодишња премијерка Сарске области и доскора генерална секретарка ЦДУ изабрана је у петак на страначком конгресу у Хамбургу. Већина је у другом кругу била тесна – за њу је гласало 517 делегата, а за противкандидата Фридриха Мерца 482.

У првим коментарима је немачка штампа истицала подељеност у странци: Крамп-Каренбауер се сматра представницом умереног крила и фавориткињом канцеларке Меркел која водила странку пуних осамнаест година. Мерц је пак миљеник конзервативног крила и оштар критичар канцеларке – да је он победио, Ангела Меркел не би задуго остала на челу земље.

"Заиста смо имали конгрес који је био поларизован између различитих алтернатива", додала је Крамп-Каренбауер.

Али је указала да са својим кандидатима дели многе ставове, посебно када се ради о очувању реда, спровођењу права и унутрашњој безбедности. Одраније је индиректно критиковала избегличку политику канцеларке, тражећи рецимо да потражиоци азила који чине кривична дела буду консеквентно депортовани чак и у Сирију.

У недељу, пред крај конгреса у Хамбургу, Крамп-Каренбауер је за свог генералног секретара изненађујуће одабрала Паула Цимјака. Тај 33-годишњак је изабран за најмлађег генeралног секретара у историји партије. Он је претходно био лидер страначке омладине и броји се у тврдо конзервативно крило. Његов избор сматра се покушајем АКК да у рад врха партије укључи и своје противнике.

"Ми нисмо покрет"

Последње анкете кажу да је, после деценија у којима су акламацијом за шефа странке бирани прво Хелмут Кол па онда Ангела Меркел, ова унутарстраначка борба добро примљена у грађанству. Тако ЦДУ према анкетама може да рачуна на 30 одсто подршке, а уз то је изабрао шефицу која међу симпатизерима има знатно већу подршку него Фридрих Мерц.

Но, према оцени већине коментатора немачке штампе, одлучујуће ће бити да ли АКК може да предупреди трвења у самој странци. Наредне године ће имати тешке испите – у три источне покрајине су парламентарни избори, а на истоку, у бившем ДДР-у, Демохришћани слабо стоје. То је терен којим доминира десничарска Алтернатива за Немачку, а врло је јака и Левица.

"Постоје важне покрајинске теме, добри биланси тамо где владамо и оправдана критика власти тамо где смо у опозицији", истакла је Крамп-Каренбауер.

"Свакако ће уз то доћи и општије теме, попут социјалних питања и питања пензија. Желимо да убедимо људе сопственом снагом, тако да повратимо бираче", додала је Крамп-Каренбауер.

"Хоћемо да останемо оно што јесмо – дакле нисмо покрет иза којег се људи окупљају него јака странка базирана на програму. Зато смо почели процес како бисмо прерадили наш основни програм", рекла је нова лидерка демохришћана.

О "Жутим прслуцима" и Русији

Коментаришући протесте "Жутих прслука" у суседној Француској она је рекла да је Немачка у другачијој ситуацији јер "имамо систем социјалне тржишне привреде и социјалног партнерства где се многа питања и конфликти увек расправљају у уређеним структурама", сматра Крамп-Каренбауер.

Она се нада да ће Немачка очувати "социјални и друштвени мир" јер пример Француске и других земаља показује како изгледа када се "у суштини оправдани захтеви" изметну у насиље.

"Морамо се сетити да је извор сукоба противправна анексија Крима, мешање у источној Украјини и да морамо путем санкција какве смо имали до сада као и реакцијама на инциденте јасно ставити до знања да не толеришемо такво заузимање туђе земље у Европи", рекла је Крамп-Каренбауер.

Нова лидерка демохришћана је додала да Азовско море "сасвим извесно није искључиво руско море" те је "у европском и међународном интересу да то јасно ставимо до знања".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво