Влада у паници, париске атракције под катанцем

У Француској и данас протести и појачане мере обезбеђења уочи сутрашњих демонстрација широм земље. У страху од насиља, влада ће на улице извести и оклопна возила. Левица тражи гласање о неповерењу влади.

Повици против председника Емануела Макрона и данас на улицама Париза. Омладина и средњошколци све више се придружују покрету "жутих прслука".

"Желимо да пружимо подршку 'жутим прслуцима' и сличним друштвеним покретима, који ће омогућити да влада чује и нас", поручују Парижани.

Велику буру на друштвеним мрежама изазвао је снимак бруталног хапшења средњошколаца, који су пре два дана били приморани да клече.

Због масовних протеста најављених за сутра, широм Француске биће мобилисано 89.000 полицајаца. На улице Париза, први пут после великих немира 2005, изаћи ће и оклопна возила жандармерије. Медији јављају да је реч о блиндираним возилима која су служила у мисији на Косову.

Влада је у паници од новог избијања насиља.

"Обраћам се изгредницима који су се умешали међу демонстранте и окренули насиљу и онима који су професионални насилници, делинквенти и криминалци и који су се придружили 'жутим прслуцима'. Одговорићемо им на најжешћи начин. Ових последњих неколико недеља родило се чудовиште које је побегло својим творцима", рекао је министар полиције Кристоф Кастане.

Париз ће сутра практично бити затворен град. Због најављених протеста, под катанцем ће бити Лувр, Ајфелов торањ и остале туристичке атракције.

Власници локала на најпрометнијим местима затварају радње у настојању да сачувају инвентар.

"Сутра ћемо свакако бити затворени, као и већина локала у окружењу. Безбедније је тако, имали смо много губитака. Тешка су времена", каже Жозе Русо, радник у киоску на Шанзелизеу.

Партије леве оријентације – социјалисти, комунисти и Непокорена Француска затражиће у парламенту гласање о неповерењу влади због масовних протеста. Иако су далеко од већине, настоје да придобију и остале опозиционе партије.

Према најновијим анкетама, подршка председнику Макрону и влади спала је на 18 процената. Он ће се наредне седмице обратити нацији, а све је више наговештаја да ће, у настојању да се спасе, премијера Едуара Филипа пустити низ воду.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи