САД блокирају продају израелских Ф-16 Хрватској?

Америка је блокирала Израел да Хрватској прода 12 борбених авиона Ф-16, раније купљених од САД.

Јутарњи лист, позивајући се на израелске медије, пренео је да продају није одобрио амерички министар одбране Џејмс Матис.

Према истим изворима, наводи се да је израелска влада пре три седмице добила поруку из Вашингтона да им САД не дају дозволу за продају авиона Хрватској.

Наиме, америчка влада мора држави којој је продала своје авионе одобрити да их прода трећој земљи.

Јутарњи пише да су у Трамповој администрацији наводно "бесни" због чињенице да је Израел био неискрен и да је покушао да заради на рачун САД. Наводи се и да је Израел надоградио електронски систем авиона како би их продао Хрватској.

Американци тврде да Израел нема право да продаје авионе, посебно ако на тендеру учествују и САД.

Сједињене Државе су на истом тендеру Хрватској, прецизира се, понудиле нови Ф-16 "блок 70".

Осим тога, јавна је тајна да су управо Американци тражили од Грчке да се јави на хрватски тендер са својим половним авионима Ф-16 и стали су иза те понуде.

Медији такође наводе како је "хрватска страна бесна јер је посао запео и послата је порука Израелцима да реше проблем што је пре могуће".

Да постоје проблеми око реализације овог посла наслутио је и хрватски министар одбране Дамир Крстичевић, када је пре неколико недеља у Бриселу рекао да је текст уговора између Израела и Хрватске готов и да се чека одобрење америчке владе, те да је "хрватска страна учинила све што је могла".

Јутарњи лист је добио незваничну потврду из владиних кругова да постоје озбиљни проблеми око реализације тог посла због свађе између САД и Израела.

Амбасада САД о забрани куповине авиона

Америчка амбасада у Загребу саопштила је да са Хрватском и Изреалом сарађује на проналаску прихватљиве опције која би омогућила потврду уговора о купопродаји израелских авиона Ф-16.

У саопштењу се наводи да они "сарађују с Израелом већ више од годину дана у вези са детаљима предложеног уговора о куповини авиона Ф-16".

"Током преговора, били смо доследни и јасни у вези са техничким условима под којима бисмо пристали на склапање уговора", наглашава америчка страна.

"У овим тренуцима активно сарађујемо с Израелом и Хрватском како бисмо се договорили о прихватљивој опцији која испуњава хрватске потребе унутар задатог временског периода", наводи се у саопштењу.

Хрватска влада је у марту одлучила да купи 12 израелских борбених авиона Ф-16 "барак" старих тридесетак година. Претходно је, у лето 2017, послала захтев за набавку авиона у пет држава – САД, Шведској, Грчкој, Јужној Кореји и Израелу.

У октобру прошле године отворене су понуде и израелска је била изабрана као најповољнија.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво