Ирачани захтевају ослобађање новинара

Хиљаде Ирачана изашло је на улице више ирачких градова захтевајући ослобађање новинара који је на прес конференцији у Багдаду гађао ципелама америчког председника Џорџа Буша.

У багдадском шиитском кварту, Садр ситију, присталице радикалног шиитског свештеника, Моктаде ал Садра, палиле су америчке заставе и позивале на ослобађање "хероја" Мунтадара ал-Зејдија.

Присталице Ал Садра демонстрирале су и у Басри, као и светом шиитском граду Наџафу, где су демонстранти бацали ципеле на амерички конвој који је пролазио називајући Буша "кравом".

Управа ирачке тв станице "Ал-Багдадија" за коју је Ал-Зејди радио, издала је саопштење којим власти позива да новинара "одмах ослободе" у складу с демократским правом на слободу изражавања коју су Американци Ирачанима обећали када су свргнули диктаторски режим.

"Било какве мере против Мунтадара сматраће се чином диктаторског режима", наводи се у саопштењу.

Став ирачке владе 

Ирачка влада је, међутим, инцидент назвала срамотним и у саопштењу истакла да је поступак Ал-Зејдија "наштетио угледу ирачких новинара и ирачком новинарству уопште", пренео је Би-Би-Си.

Влада је такође затражила да се послодавац ухапшеног новинара јавно извини за "варварско и срамно дело", за које ће му бити суђено, саопштио је саветник за медије ирачког премијера Јасин Меџид.

Арапске ТВ станице више пута су емитовале снимак јучерашњег инцидента, који се нашао на насловним странама бројних листова.

Новинара Ал-Зејдија, кога су прошле године отели шиитски екстремисти, у понедељак су ухапсиле ирачке снаге безбедности и испитивале, како би утврдиле да ли је поступао по нечијем налогу и да ли је био плаћен за то.

Новинар је подвргнут је и тесту на дрогу и алкохол за време саслушања.

Ал-Зејди је на заједничкој конференцији за новинаре америчког председника и ирачког премијера у Багдаду, назвао Буша псом и гађао га ципелама.

"Ово је опроштајни пољубац за тебе, псето. Ово је за удовице, сирочад и оне који су убијени у Ираку", викао је Ал-Зејди на арапском док је бацао ципеле према Бушу, које су прелетеле изнад главе америчког председника, после чега су новинара безбедносне службе обориле на земљу и извеле из сале.

Колеге Ал-Зејдија наводе да је ухапшени новинар Буша кривио за крвопролиће у Ираку након англоамеричке инвазије 2003. године.

У ратној интервенцији у Ираку, у протеклих шест година, учествовало је око 140.000 америчких војника. Више од 4.200 их је убијено, укључујући и друге службенике у америчкој војсци.

Рат у Ираку однео је на десетине хиљада живота у тој земљи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво