Патрик Хо проглашен кривим по седам тачака оптужнице

Бившег хонгконшког политичара Патрика Хоа порота је пред судом у Њујорку прогласила кривим по седам од осам тачака оптужнице за прање новца, преноси Си-Ен-Ен.

Максимална казна за сваку тачку оптужнице износи од пет до 20 година затвора, а изрицање пресуде заказано је за 15. март следеће године.

Седмодневно суђење Хоу, окончано у уторак, почело је годину дана након што је ухапшен на њујоршком аеродрому "Џон Ф. Кенеди" 18. новембра 2017. године.

Хоови адвокати нису демантовали да је он послао новац за који је на крају оптужен. Ради се о два милиона долара послатих председнику Чада, Идрису Дебију, а адвокати су рекли да је тај новац документован и намењен као чин добре воље кинеског енергетског конгломерата који је Хо представљао.

"Патрик Хо је сада осуђен за исплаћивање неколико милиона долара мита страним лидерима у Чаду и Уганди, као део његовог плана да обезбеди нефер пословну предност за кинеску енергетску компанију вредну више милијарди долара. Његови упорни напори да корумпира стране лидере нису били обични послови, већ кривична дела која су за циљ имала да подрију равноправност на међународним тржиштима", рекао је судија Џефри С. Берман, преноси Си-Ен-Ен.

Од министарства до НВО 

Хо, који се изјаснио да је недужан, похађао је престижни универзитет Харвард и био је министар унутрашњих послова Хонгконга од 2002. до 2007. године.

Након што је одступио са министарске позиције, придружио се невладиној организацији, која је имала улогу консултанта унутар Уједињених нација, "Чајна енерџи фонд комити" (ЦЕФЦ), који је финансирао шангајски конгломерат "ЦЕФЦ Чајна енерџи", наводи Си-Ен-Ен, додајући да се причало да је власинк конгломерата Је Ђианминг имао везе у кинеској влади.

Званично, мисија невладине организације којој је припадао Хо је била да служи као "аналитички центар високог нивоа", али је у стварности Хо користио УН како би се спријатељио са светским лидерима и постигао договоре за "ЦЕФЦ Чајна енерџи", наводи Си-Ен-Ен.

Хо је, како наводи америчка телевизија, уговорио састанак са председником Чада у пустињи Сахара, а потом му је понудио два милиона долара како би од владе Чада 2014. године осигурао права на коришћење нафте.

Си-Ен-Ен наводи да је Хо "оркестрирао" покушај подмићивања у Чаду преко бившег министра спољних послова Сенегала Чеика Гадиа, који је лично познавао председника Чада Дебија.

Гадио је такође ухапшен прошле године, али су оптужбе против њега одбачене, јер је прихватио да сведочи против Хоа.

Гадио је пред судом изјавио да се председник Чада увредио Хоовим покушајем мита.

"Зашто верују да су сви афрички људи корумпирани", изјавио је Гадио пред судом, цитирајући председника Дебија након што му је послат новац у кутијама.

Стратешко пријатељство

Фебруара 2016. године Хо се састао са министром спољних послова Уганде Семом Кутесом, који је тада завршио свој мандат председника Генералне скупштине УН.

Хо и Кутеса су разговарали, како наводи Си-Ен-Ен, о "стратешком партнерству" између компаније "ЦЕФТ Чајна ендерџи" и Уганде на разним пољима.

Кутеса је потом добио 500.000 долара на свом рачуну, додаје Си-Ен-Ен.

Влада Уганде саопштила је да је "погрешно" рећи да је Кутеса био умешан у ове тврдње.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи