Почињу мировни преговори о Јемену, милиони на ивици глади

Мировни преговори за окончање рата у Јемену почињу у Стокхолму. За преговарачким столом, под окриљем Уједињених нација биће делегације међународно признате Владе Јемена и побуњеничког покрета Хути. Јемен је поприште дубоке политичке и безбедносне кризе, која је крајем 2014. године прерасла у грађански рат.

Побуњеници контролишу главни град Сану и још неколико важних регија у земљи, а међународно призната Влада Јемена делује из лучког града Адена.

Око 85.000 деце млађе од пет година - умрло је од акутне неухрањености током три године рата у Јемену, најновији су подаци хуманитарне организације "Спасимо децу". Око 14 милиона људи је на ивици глади, за 22 милиона људи је неопходна хуманитарна помоћ, а од епидемије колере умрло је више од милион и двеста хиљада људи.

Сукоби у Јемену појачани су у марту 2015. године, када је Саудијска Арабија са савезницима почела ваздушне нападе на положаје побуњеника. Уништена су инфраструктура, водоводна мрежа и канализација а због ситуације у здравству, Уједињене нације су ситуацију у тој заливској земљи прогласиле једном од најгорих хуманитарних катастрофа модерног времена.

"У овој болници има много неухрањене деце а имамо само шест-седам кревета за њих. То није довољно. Тражимо од великодушних људи широм света да нам помогну", апелује лекар Јахја Зухаир.

Регионални директор УНИЦЕФ-а, наводи у извештају да седам милиона деце у Јемену - сваке ноћи иде гладно на спавање, два милиона не иде у школу а 400.000 њих је акутно неухрањено.

"Хране скоро и да нема. Захваљујући УНИЦЕФ-у, добијају воду за пиће а санитарни услови су лоши. Није изненађење да на оваквим местима, има колере или акутне дијареје," објашњава директор УНИЦЕФ-а за Блиски исток и Север Африке Герт Капелар.

Сједињене Државе су у Уједињеним нацијама представиле Нацрт резолуције којом се тражи хитно примирје и обема зараћеним странама даје рок од две недеље да уклоне све баријере које спречавају допремање хуманитарне помоћи.

Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати, обећали су помоћ у храни у вредности од 500 милиона долара, која би требало да буде допремљена за 12 милиона људи у Јемену.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво