Вашингтон се опростио од Џорџа Буша старијег

На меморијалној служби у Националној катедрали у Вашингтону, којој су присуствовали највиши амерички званичници и светски лидери, Вашингтон се опростио од 41. председника Џорџа Буша старијег. Државној комеморацији присуствовало је 3.400 људи.

После почасне паљбе испред Капитола, погребна поворка са ковчегом Џорџа Херберта Вокера Буша прошла је кроз центар Вашингтона, од Капитол хила до Националне катедрале.

Државној комеморацији 41. председника присуствовало је 3.400 људи, пренео је Глас Америке.

У истом реду у катедрали седели су – председник и прва дама Доналд и Меланија Трамп, бивши председници Барак Обама, Бил Клинтон и Џими Картер са супругама Мишел Обамом, Хилари Клинтон и Розалин Картер.

Од петоро деце председника Буша, опроштајни говор држао је 43. председник САД, Џорџ Буш млађи, а његов говор био је мешавина почасти и анегдота из породичног живота и политике.

Свог оца је описао као оптимистичног и несебичног човека за кога је "карактер био важнији од порекла", који је у свима видео нешто добро и делио заслуге за сваку победу а сам преузимао кривицу за пораз.

Буш је говор завршио у сузама, називајући свог оца "великим и племенитим човеком".

Државној комеморацији председника Буша присуствовали су бројни страни званичници међу којима је немачка канцеларка Ангела Меркел, британски принц Чарлс, јордански краљ Абдулах и пољски председник Анџеј Дуда.

После службе у Националној катедрали ковчег са телом Џорџа Буша старијег ће бити пребачен у ваздушну базу Ендрјуз и авионом превезен у Хјустон у Тексасу где ће у четвртак бити сахрана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво