ЕУ у борби против лажних вести

Званичници ЕУ затражили су од интернет компанија попут "Гугла", "Фејсбука" и "Твитера" да месечно подносе извештаје о напретку кампање избацивања "лажних вести" са њихових платформи, а уочи избора у Европском парламенту наредне године.

Представници извршне комисије ЕУ представили су мере које су део акционог плана за сузбијање дезинформација, до гласања у Европском парламенту наредног пролећа, преноси АП.

Наведене компаније мораће да подносе извештаје од јануара до маја, када ће се одржати избори за ЕП, односно када ће бити изабрано 705 посланика те институције.

Комисија је на данашњем састанку издвојила Русију коју је означила као "извор ширења лажних вести" у Европи.

Како се наводи, многе земље чланице ЕУ су већ предузеле мере за борбу против дезинформација, али, како је рекао потпредседник Комисије Андрус Ансип, потребан је заједнички рад и координација.

Неке од предвиђених мера подразумевају "брзи алармни систем", већи буџет, нове алатке за анализу података и ангажовање већег броја експерата.

Компаније Гугл, Фејсбук, Твитер и Мозила су потписале сагласност код ЕУ за борбу против дезинформација, а према најновијем захтеву комисије, оне ће морати да је обавештавају како спроводе обавезе прописане кодом.

До сада Гугл је појачао контролу захтева за објављивање политичких реклама, на основу које може да захтева информације ко их плаћа, а то исто учинио је Фејсбук у Великој Британији.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво