Русија и САД о ракетама – ко "вара" а ко ће бити на чијој мети

Државе у којима су постављени амерички ракетни системи одбране биће на мети Русије, уколико се САД повуку из Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета (ИНФ), изјавио је начелник Генералштаба оружаних снага Русије Валери Герасимов на састанку са иностраним војним аташеима.

"Желим да пошаљем поруку вашим руководствима, ако се ИНФ прекрши, нећемо остати без одговора. Као војни професионалци, требало би да знате да мета није територија САД, већ да ће државе у којима се налазе ракетни системи САД са ракетама средњег и кратког домета постати мете за руску одмазду", рекао је Герасимов, преноси Тас.

Начелник Генералштаба Русије сматра да ће саопштење америчког председника Доналда Трампа да напусти ИНФ лоше утицати на глобалну стратешку стабилност.

"Ово видимо као веома опасан корак, који може негативно да утиче и на европску безбедност и на стратешку стабилност уопште", рекао је Герасимов.

Према његовим речима, САД оптужују Русију за кршење ИНФ-а, али је у стварности ситуација другачија.

"Оптужбе против Русије су покушај да се замаскира права ситуација. Права ситуација је да Русија од 2000. године позива Вашингтон да прекине са праксом коришћења ракетних мета, односно симулирање балистичких ракета средњег и кратког домета током тестирања антибалистичких ракетних система, што споразум забрањује", рекао је Герасимов, преноси Тас.

Амерички вертикални лансирни систем "МК-41" постављен у Румунији и Пољској може да лансира крстареће ракете средњег и кратког домета, што је "директно кршење" ИНФ-а.

Помпео: Нема смисла да само САД поштују ИНФ

Државни секретар САД Мајк Помпео јуче је поставио Русији ултиматум од 60 дана по питању ИНФ, изневши тврдње да Русија "вара" у својој контроли оружја.

Како је рекао, више не постоји стратешки смисао да САД буду једина држава која ће поштовати ИНФ, а да ће европске државе обавестити о својим следећим корацима, преноси Ројтерс.

Поручио је да само Русија може да спасе ИНФ, призна да је кршила споразум, а потом поново почне да га поштује.У супротном, Помпео је нагласио да ће САД бити приморане да започну излазак из ИНФ-а који ће трајати шест месеци.

На Помпеове тврдње реаговала је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова, одбацивши тврдње САД да Русија крши Споразум о нуклеарним снагама средњег домета (ИНФ).

"Русија се строго придржава споразума и америчка страна то зна", рекла је Захарова, преноси АП.

Трамп је крајем октобра саопштио да ће се Вашингтон повући из ИНФ-а зато што га је Русија наводно већ прекршила.

На шта се односи ИНФ? 

ИНФ је ступио на снагу 1. јуна 1988. године и односи се на ракете средњег домета (1.000 –5.000 километара) и на ракете кратког домета (500 – 1.000 километара).

Земље ЕУ желе да Споразум о ликвидацији ракета средњег и кртаког домета (ИНФ) буде очуван и у потпуности спроведен, изјавила је висока представница за спољне послове и безбедносну политику ЕУ Федерика Могерини.

"За Европску унију то (ИНФ споразум) је кључ безбедности", рекла је Могеринијева након доласка на састанак министара иностраних послова НАТО, пренео је Тас.

"То је фундаментални стуб за нашу безбедносну архитектуру у Европи и желимо да видимо да он буде счуван и у потпуности спроведен", навела је Могеринијева.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво