САД: Четворо оптужено у оквиру истраге о "Панамским папирима"

Америчко федерално тужилаштво је саопштило да је подигло оптужнице против четири особе оптужене за умешаност у међународну финансијску превару, познату као "Панамски папири".

Како наводи АП, то су прве оптужнице подигнуте у САД за тај скандал, и у њима се у 11 тачака наводе оптужбе за заверу, превару, избегавање пореза и прање новца.

Оптужена су два немачка држављанина, један Американац, као и један држављанин Панаме.

Ројтерс наводи да је троје њих већ ухапшено. Харалд Јоахим фон дер Голц, који је био клијент панамске адвокатске куће "Мосак Фонсека", ухапшен је у понедељак у Лондону, Дирк Брауер, службеник компаније која је била везана за ту адвокатску фирму, ухапшен је у Паризу 15. новембра, а Ричард Гефи, рачуновођа са седиштем у САД, ухапшен је у уторак у држави Масачусетс.

Тужилаштво је навело да адвокатска кућа "Мосак Фонсека" стоји иза завере са циљем да се заобиђу амерички порески закони.

Та шема превара трајала је деценијама и обухватала је лажне фондације и компаније у Панами, Хонгконгу и на Британским Девичанским Острвима, како би се сакрили рачуни од америчке пореске службе.

Четврти оптужени, Рамсес Овенс, био је правник у "Мосак Фонсеки", и још је на слободи.

Најозбиљније тачке оптужнице носе могућност затворске казне од 20 година.

"Панамски папири", колекција од преко 11 милиона тајних финансијских извештаја, представљају илустрацију како неки од најбогатијих људи на свету скривају свој новац и избегавају плаћање пореза.

Њих је први пут објавио "Зидојче цајтунг" 2015. годне, који их је добио од анонимног извора из "Мосак Фонсеке", а затим је делове извештаја објављивала штампа широм света.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво