Формат "посвађао" Терезу Меј и Корбина, Би-Би-Си отказао дебату

Британски јавни сервис одустао је од планова да организује дебату о Брегзиту у којој би учествовала премијерка Тереза Меј и лидер највеће опозиционе странке Лабуриста Џереми Корбин јер нису могли да уговоре формат прихватљив за оба лидера.

Из Би-Би-Си-ја наводе да су разочарани што није постигнут договор о телевизијској дебати пре кључног гласања које ће се одржати за недељу дана о предлогу премијерке који се тиче договора о Брегзиту.

"На жалост нисмо у могућности да омогућимо овај програм", наводи се у саопштењу Би-Би-Си-ја. 

Одлука је донета након што је лидер Лабуриста Џереми Корбин саопштио да хоће да учествује у дебати "очи-у-очи" са Терезом Меј али да не жели да учествује у дебати мешовитог типа.

"Током целог процеса договарања јасно смо назначили да уз сучељавање два лидера у програму морамо да чујемо и друга мишљења о Брегзиту", наводи се у саопштењу Би-Би-Си-ја.

Последња понуда Би-Би-Си-ја била је директна дебата два лидера након чега би уследила дискусија са осам панелиста различитих погледа на Брегзит. Након тога политички лидери две највеће британске странке поново би дебатовали и изнели своје закључке.

Овакву понуду уредништво Би-Би-Си-ја сматра фер и у интерсу како јавности тако и гледалаца широм земље.

С друге стране Иј-Ти-Ви је оставио отворену понуду да се дебата између Терезе Меј и Џеремија Корбина одржи на том каналу у недељу.

Меј: Није савршен, али је најбољи могући договор 

Британска премијерка Тереза Меј изјавила је да договор који је са ЕУ постигла о Брегзиту, а који парламент те земље тек треба да одобри, није савршен, али је "најбољи могући" договор.

Она је нагласила да се таквим договором не доводи у ризик да се Британија нађе у ситуацији да бира између Брегзита без договора или тога да уопште не напусти ЕУ, преноси Ројтерс. 

"Не говорим да је овај договор савршен. Никад неће бити. То је природа преговора", рекла је Меј у британском парламенту, уочи кључног гласања о њеном плану за Брегзит, које је заказано за 11. децембар. 

Она је додала да Велика Британија не би требало да дозволи да потрага за "савршеним Брегзитом спречи добар Брегзит". 

С друге стране, бивши министар спољних послова Велике Британије Борис Џонсон нада се да ће парламент те земље гласати против владиног договора за Брегзит. 

Џонсон је договор назвао "националним понижењем којим је исмејана одлука да се напусти ЕУ", пренео је Ројтерс. 

"Имамо много других опција. Како бисмо видели пут пред нама морамо да разумемо шта се дешава наредног уторка уколико, као што се надам, овај велики Дом комуна (доњи дом британског парламента) одбаци овај договор", рекао је Џонсон.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво