Француска влада разматра суспензију такси које су "запалиле" Париз

Влада у Паризу спрема се да обустави примену такси на гориво које су биле повод за вишедневне насилне протесте у Паризу, јавља Ројтерс. Претходно су отказани преговори премијера Едуара Филипа са представнцима "Жутих прслука" јер су поједини чланови тог покрета добили претње смрћу од тврдокорних десничара.

Извор агенције Ројтерс наводи да ће француски премијер Едуар Филип током дана објавити одлуку о суспензији примене новог система опорезивања горива.

У међувремену, преговори представника покрета ''Жути прслуци'' са премијером Француске Едуаром Филипом заказани за данас отказани су јер су поједини чланови добили претње смрћу од насилних демонстраната. Наиме, тврдокорно десно крило протеста је против преговора.

После састанака премијера са опозицијом и расправе у парламенту, биће објављене мере владе које би требало да спрече даље насиље на улицама Париза.

Штета после нереда незапамћених од маја 1968. године тек се утврђује, а само на Тријумфалној капији процењена је на милион евра. Рушилачке акције код једног од најлепших симбола Француске, однеле су три живота.

''Не постоји легитимно оправдање за убијање, то нико не може да оправда. А они су хтели да убију наше полицајце, да пљачкају и уништавају. У средишту насилних протеста у суботу нису ни искусни крајњи десничари ни радикални левичари - већ припадници 'жутих прслука' који су радикализовани и изузетно насилни'', упозорио је министар унутрашњих послова Француске Кристоф Кастане. 

Покрет ''Жутих прслука'' растао је преко друштвених мрежа и има поклонике широм политичког спектра - од анархиста из крајње левице, преко умерених снага, до екстремних националиста.

Макрон оптужује политичке опоненте да су искористили протесте с намером да блокирају његов програм реформи, али истраживања показују да побуну подржава чак 70 одсто француске јавности.

''Не очекујем да премијер одмах понуди решења, али сам му рекла да актуелна стратегија конфронтације председника Макрона може да има драматичне последице. Уколико не жели да буде први лидер у последњих пола века који је отворио ватру на француски народ , решење мора да буде разумно и моментално", поручила је лидерка крајње десног Националног фронта Марин ле Пен. 

"Сви порези на капитал које је влада укинула, морају да се врате. Потребно је прогласити мораторијум на таксе за гориво и увести порез на богатство", сматра Беноа Хамон, лидер левичарске странке "Генерација С".

Протести започети због повећане таксе за гориво заправо рефлектују шире незадовољство ситуацијом у земљи и влашћу председника Макрона.

Французи већином сматрају да његове економске реформе одговарају богатима а не средњој класи која је, тврде, све сиромашнија.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи