Екстремна десница улази у парламент Андалузије

На регионалним изборима у недељу у Андалузији највише гласова освојили су социјалисти, а у парламент ће први пут после више деценија ући једна странка крајње деснице.

Реч је о антиимигрантској, екстремно десничарској партији Вокс која је освојила 12 места у парламенту.

Званични прелиминарни резултати показују да су социјалисти освојили 33 места, што је мање него у претходном сазиву, и недовољно за већину у регионалном парламенту који броји 109 места.

Затим следи конзервативна Народна партија са 26 места, странка десног центра Сијуданос са освојених 20 мандата и левичарски Подемос са 17 места.

У првим оценама резултата, Ројтерс наводи да је ово први пут да је успон националиста који су захватили друге европске земље дотакао и Шпанију која се дуго сматрала имуном на то, с обзиром да се многи још сећају војне диктатуре окончане 1975. године.

Избори у Андалузији, најмногољуднијој шпанској покрајини, били су, како се наводи, уједно и тест како за социјалистичког премијера Педра Санчеса, тако и за новог лидера конзервативне Народне партије Пабла Касада.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи