Трамп и Си за преговоре уместо трговинског рата

Усвајањем заједничке декларације, завршен је самит Г20 у Буенос Аиресу. Амерички и кинески председници, Доналд Трамп и Си Ђинпинг постигли су договор да не уводе додатне тарифе планиране од 1. јануара, које би погодиле две највеће светске економије. Уместо заоштравања трговинског рата, од Нове године крећу тромесечни преговори.

Први сусрет лидера Сједињених Држава и Кине од почетка трговинског рата у јулу, био је успешан.

Трамп је одлучио да одложи повећање царина на кинеску робу са 10 на 25 одсто, планирано за 1. јануар, како би преговарачки тимови две стране у року од 90 дана покушали да пронађу решење тог проблема.

Кина тако неће бити на губитку од двеста милијарди долара, а заузврат пристаје на увоз одређене количине америчких производа.

"Кина и Сједињене Америчке Државе, две важне државе са огромним утицајем у свету, показују одговорност за међународни мир и просперитет. Само кооперација између наших земаља то може да омогући", рекао је кинески председник.

У заједничкој декларацији необавезјућег карактера, лидери Г20 заложили су се за мултилатералну трговину и реформу Светске трговинске организације.

Сједињене Државе и Кина имале су замерке, па се у тексту не помињу протекционизам, санкције, казнене царине.

Руски председник Владимир Путин, жали што је његов амерички колега одустао од сусрета.

"Он има своје мишљење о томе, ја имам своје. Обавестио сам га о нашој визији догађаја. Штета што се нисмо састали, јер сматрам да за тим постоји велика потреба. То је повезано са питањем стратешке стабилности, посебно јер је Трамп објавио да се повлачи из Споразума о нуклеарним снагама средњег домета'', рекао је Путин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи