Макрон саудијском принцу: Забринут сам, никад ме не слушате

Француски председник Емануел Макрон разговарао је накратко, на самиту Г20 у Буенос Ајресу, са саудијским принцом престолонаследником Мухамедом бин Салманом, а камера је забележила да је Макрон том приликом рекао принцу да је "забринут".

Емануел Макрон, током неформалног сусрета, највероватније изразио забринутост због убиства саудијског новинара Џамала Кашогија и ситуације у Јемену, наводи Монд.

На видео-снимку који траје неколико минута и који је више медија објавило на Твитеру, а на којем Макрон и принц разговарају на енглеском, чује се како Мухамед бин Салман француском председнику каже – "Не брините".

"Али, бринем. Забринут сам. Рекао сам вам то. Никад ме не слушате", рекао је Макрон, на шта му принц одговара да га "наравно слуша".

На крају кратког разговора, током којег су њихове речи заглушене околном буком и гласом организатора са звучника, Макрон за себе каже да је "човек од речи".

Разговор се одвио још пре званичног почетка самита, у петак, када је Макрон срео принца у просторији резервисаној за шефове држава, наводи Монд.

Јелисејска палата је, у међувремену, потврдила да је шеф француске државе разговарао са саудијским принцом неколико минута, преноси Монд.

Емануел Макрон је навео да је саудијског принца Мохамеда бин Салмана позвао да омогући међународно учешће у истрази о убиству саудијског новинара Џамала Кашогија.

Француски председник је рекао и да је саудијском принцу ставио до знања да земље чланице Г20 желе "разјашњење о чињеницама у случају Кашоги", преноси Ројтерс.

Макрон је рекао да је, током састанка са принцом на самиту Г20 у Буенос Ајресу, позвао саудијског престолонаследника и да помогне у изналажењу политичког решења за рат у Јемену, као и у стабилизацији светских цена нафте, преноси АП.

Иначе, реч је о првом сусрету тет-а-тет између Макрона и саудијског принца откако је Кашоги нестао у саудијском конзулату у Истанбулу.

Самит Г20 у Аргентини је и први велики скуп на којем се саудијски престолонаследник појавио у јавности откако је убијен Кашоги, критичар режима у Ријаду, а за чије убиство многи сумњиче, па чак и оптужују, управо Мохамеда бин Салмана.

Што се тиче случаја Кашоги, Макрон је на самиту Г20 изразио спремност Европљана да истрази која је у току придружи међународне експерте, а кад је реч о кризи у Јемену нагласио је потребу за политичким решењем, подсећа париски лист.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво