Лидери Г-20 заобишли трговинске тензије, подржали реформу СТО

Европски званичници су у тексту заједничког саопштења заобишли глобалне трговинске напетости, али су подржали реформу Светске трговинске организације.

Како наводи Ројтерс, који је имао увид у текст саопштења, САД су потврдиле да остају при повлачењу из Париског климатског споразума, док су остале чланице Г-20, које су потписале споразум, прогласило тај пакт неповратим и поручиле да ће га применити у потпуности.

Европски званичници претходно су саопштили да су земље чланице Г-20 пристале да се посвете реформи Светске трговинске организације у прелиминарном нацрту саопштења, које би требало да буде објављено, на крају дводневног самита у Буенос Ајресу.

Према њиховим речима, питање миграција и избеглица биће сведено на минимуму у нацрту коминикеа.

С друге стране, када је реч о климатским променама, ту неће бити узмицања од ранијих ставова, додали су они.

Ројтерс је пренео и изјаву портпарола организатора самита Г-20, који је рекао да су лидери веома близу споразума о реформи СТО и да су "много напредовали у трговинским преговорима".

Он је додао да ће лидери Г-20 о климатским променама разговарати на седници, која ће бити одржана у јутарњим часовима по локалном времену, као и да се очекује да преговори о нацрту заједничког коминикеа трају до "последњег тренутка".

Према наводима неименованих европских дипломата, преговори у престоници Аргентине трајали су целу ноћ, а њихов резултат је могућ напредак у проналажењу решења за глобални трговински систем, додаје АП.

"Сузбијати неједнакост, подржати мала предузећа" 

Лидери земаља Г-20 су изразили своју посвећеност борби против неједнакости и подршци малим и средњим предузећима.

"Промовисаћемо мере у циљу подстицања микро, малих и средњих предузећа и предузетника, премошћивања дигиталне родне неједнакости и даље дигиталне инклузије, подржавања заштите потрошача и побољшања дигиталне управе, инфраструктуре и мерења дигиталне економије", наводи се у декларацији, преноси Тас.

У закључцима стоји и да лидери 20 индустријски најразвијенијих земаља препознају значај везе између трговине и дигиталне економије.

"Наставићемо рад на вештачкој интелигенцији, новим технологијама и новим пословним платформама", поручено је у декларацији лидера Г-20.

Такође се указује да је инфрастуктура кључни покретач економског просперитета, одрживог развоја и инклузивног раста.

"Да бисмо отклонили трајни раскорак у финансирању инфраструктуре, потврђујемо своју посвећеност привлачењу више приватног капитала ради улагања у инфраструктуру", наводи се у декларацији, у којој се најављује напредак у 2019. по питању квалитета инфраструктуре.

Лидери Г-20 су истакли и значан технолошког напретка који доноси економски просперитет.

"Остајемо посвећени изградњи инклузивне, праведне и одрживе будућности рада промовисањем достојанственог рада, професионалне обуке и развоја способности, укључујући преквалификацију радника и побољшање услова рада у свим облицима запошљавања, препознајући важност друштвеног дијалога у тој области", стоји у тексту.

Указује се и на значај лаког приступа образовању, као људском праву и стратешкој области јавне политике за развој инклузивнијих, просперитетнијих и мирнијих друштава, уз нагласак на значај образовања девојчица и потребу за иновативним методама за све нивое образовања.

Наредни самит Г-20 биће одржан у Осаки, у Јапану, 28. и 29. јуна 2019. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи