Захарова: Могућ грађански сукоб у целој Украјини

Москва је забринута да би грађански сукоб могао да избије у целој Украјини након проглашења ратног стања. Позива УН, ОЕБС, Савет Европе и друге међународне организације да обрате пажњу на кршења људских права у тој земљи, наводи портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Украјинској војсци су додељена ексклузивна овлашћења, укључујући вансудску употребу силе, што представља озбиљну опасност, јер би грађански сукоб могао да прогута целу земљу", рекла је Марија Захарова на конференцији за новинаре, говорећи о проглашењу ратног стања у десет украјинских региона, преноси Тас.

Према њеним речима, закон којим је ратно стање проглашено ради одвраћања "руске агресије" налаже ограничења основних људских права и слобода, укључујући слободу изражавања, окупљања и кретања.

"Кијевске власти сада могу да заплене шта год желе од људи у тој земљи, од приватне својине до личних докумената", указала је Захарова.

Наводи да Москва позива међународне организације да обрате пажњу на кршења људских права у Украјини која произилазе из проглашења ратног стања.

"Развој догађаја у Украјини сматрамо јоше једним алармантним знаком да та земља наставља путем сукобљавања. Позивамо УН, ОЕБС, Савет Европе и друге међународне организације да обрате пажњу на опасност од сценарија заснованих на употреби силе и лошу ситуацију кад је реч о људским правима у Украјини", истакла је Захарова.

Уз то, упозорила је "западне заштитнике Украјине" да је идеја украјинског председника Петра Порошенка о увођењу ратног стања веома опасна.

"Док очајнички покушава да остане на власти, он увлачи земљу у још једну шему праћену катастрофалним последицама по Украјину, као и по европску безбедност", рекла је портпаролка руског Министарства.

Захарова је закључила да ратно стање "угрожава претежно русофоне регионе, у којима већина људи никада није подржавала садашње власти, како показују анкете".

Украјинска Врховна Рада је 26. новембра подржала Порошенков предлог о увођењу ратног стања у трајању од 30 дана у десет региона, а након инцидента у недељу у Керчком пролазу где је руска погранична стража запленила три брода украјинске морнарице и ухапсила њихову посаду под оптужбама да су повредили руске границе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво