Украјина тражи забрану пролаза руских бродова кроз Босфор

Кијев намерава да затражи забрану проласка руских бродова кроз Босфорски мореуз због заплене украјинских бродова у подручју Керчког мореуза. На Криму постављен и четврти ракетни систем С-400.

Командант украјинске ратне морнарице Игор Воронченко рекао је да у складу с Конвенцијом из Монтре и њеним параграфом 19, Кијев ће тражити затварање Босфора у Турској како би натерали Русе да схвате шта значи кршење међународног права, преноси Тас.

Конвенција из Монтре донета је 1936. године, када је Турска добила суверенитет над Босфором и Дарданелима, а она подразумева слободу проласка трговачких бродова из свих земаља кроз та два мореуза.

Између Русије и Украјине ескалирале су тензије у недељу, када су руске снаге заплениле три украјинска брода у Црном мору, након чега је Кијев увео ратно стање у пограничним областима.

Воронченко је рекао да је Украјина послала своје бродове у Керчки мореуз како би показала шта може да учини и додао да та одлука није била погрешна.

"Пре свега, већ је дошло до пролаза бродова кроз Керчки мореуз. Ово је иста ствар. Групу бродова пратио је тегљач. Друго, требало је да покажемо, а не да сакријемо наше лице у мореузу Керч и Азовском мору, а показали смо могућности тих бродова", рекао је Воронченко.

С друге стране, Кремљ је оштро критиковао захтев украјинског председника Петра Порошенка да НАТО упути бродове у Азовско море, оцењујући да је "очигледно циљ да се испровоцирају додатне тензије".

Портпарол руског председника Дмитриј Песков рекао је новинарима да је постављање питања на такав начин "усмерено на провоцирање додатних тензија и наставак провокативне политике засноване на предизборним унутрашњополитичким интересима председника Порошенка".

Порошенко је претходно рекао да се нада да су земље НАТО-а "сада спремне да преместе поморске бродове у Азовско море како би помогле Украјини и осигурале безбедност", наводи АП.

Председник Украјине је, такође, оптужио руског председника Владимира Путина да жели да анектира целу Украјину и позвао немачку канцеларку Ангелу Меркел да подржи Кијев.

Порошенко је у интервјуу за немачки Билд и медијску групу "Функе" одбацио тврдње Русије да су три украјинска брода илегално ушла у руске воде у Азовском мору у недељу и да је то била провокација.

НАТО Порошенку: Већ смо довољно присутни у Црном мору

У међувремену, Алијанса је одговорила Порошенку да је већ у великој мери присутна у области Црног мора.

Портпаролка НАТО-а Оана Лунгеску рекла је да бродови Алијансе рутински патролирају и изводе вежбе у Црном мору, истичући да су њихови бродови тамо провели 120 дана ове године, у односу на 80 дана 2017.

Лунгеску је рекла да је неколико НАТО савезника извело ваздушне и извиђачке летове у том региону, истичући да чланице Алијансе – Бугарска, Румунија и Турска излазе на Црно море и имају сопствену војну опрему која је тамо распоређена, пренео је АП.

Москва је такође одбацила наводе да Русија ограничава пловидбу у Азовском мору.

Украјина је оптужила Русију да ограничава пловидбу у близини Крима, како тврди, блокадом лука у Азовском мору.

Тамошње Министарство инфраструктуре саопштило је да је Русија блокирала 35 трговачких бродова да напусте или уђу у Азовско море.

Министарство је навело да је 18 бродова "заглављено" у Црном мору чекајући да прођу кроз Керчки мореуз у Азовско море, док још 17 бродова не може да исплови из украјинских лука Маријупољ и Берђански у Азовско море, пренео је Асошијејтед прес.

Дмитриј Песков је рекао да му није познато да постоје било какви проблеми и да се поморски саобраћај обавља нормално кроз Керчки мореуз, који раздваја Црно од Азовског мора.

Додао је да понекад долази до одлагања пловидбе услед лошких временских услова.

Русија гради нову радарску станицу на Криму?

Позивајући се на Интерфакс, који је цитирао неименовани кримски безбедносни извор, Ројтерс је јавио да Русија планира наредне године да изгради на Криму нову радарску станицу за рано упозоравање на ракете. 

Нова радарска станица, која ће бити у стању да прати балистичке и крстареће ракете са велике дистанце, биће изграђена у близини Севастопоља, где је базирана руска Црноморска флота, рекао је неименовани извор.

Вест о изградњи нове радарске станице на Криму долази након што је Русија запленила три украјинска брода са посадом у недељу у Керчком мореузу, између Црног и Азовског мора.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара