Отет кинески новинар

Новинар који је испитивао сумњиве послове са некретнинама на северу Кине, нестао је пре две недеље. Сигурносне камере хотела забележиле су како га петорица нападача силом убацују у аутомобил.

Ђиан Гуан, новинар малог листа Ванглуо Бао, који је истраживао везе између промета некретнина и локалне власти, последњи пут је виђен пре две седмице на излазу из хотела у северној кинеској провиницији Шанси.

Видео камере хотела забележиле су да је Гуан силом убачен у аутомобил који је чекао испред зграде.

Видео снимци из хотела Ђиндијанг Ин, који су објавјени у дневнку Бејђингњуз, приказују како Гуан стоји у холу хотела и како се отмичари појављују.

"Од тада није контактирао ни са ким из породице", рекао је његов син Јуфеи Гуан агенцији Ројтерс.

Према његовим речима, породица је најпре била у убеђењу да је његов отац отишао да извештава са терена, али су се сви забринули када се никоме није јавио неколико дана.

Јуфеи Гуан отишао је у Шанси да тражи оца који је у главном граду провинције Таијуану истраживао тврдње о илегалним радњама једне компаније за некретнине која је блиска са властима.

Вратио се само са снимцима из хотела о наводној отмици оца, али је рекао да се нада да је његов отац још жив.

Полиција у главном граду провинције потврдила је да испитује случај, али детаљи нису саопштени.

Лист за који је новинар радио сарађује са локалном полицијом.

Ово је други случај у последњих неколико недеља да због испитивања случајева корупције у том делу северне Кине новинари имају проблеме.

Убиства новинара у Кини су веома ретка али они који се усуде да се супротставе моћницима ризикују да буду пребијени или ухапшени.

Почетком месеца новинарка државне телевизије "Чајна Сентрал Телевижн" (China Central Television) ухапшена je у свом дому у Пекингу због оптужби тужиоца у Шансију да је примала мито.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи