Украјинским морнарима одређен притвор

Суд на Криму одредио је двомесечни притвор за двојицу од 24 украјинска морнара, а слична одлука очекује се за још десеторицу. Федерална служба безбедности Русије објавила је претходно видео-снимак у којем украјински морнари признају да су нарушили руску границу.

Руске снаге су 25. новембра заплениле три брода украјинске морнарице у Керчком мореузу, између Црног и Азовског мора, наводећи да су нелегално ушли у руске територијалне воде. Врховна рада је због тога синоћ изгласала увођење ратног стања, које сутра ступа на снагу.

Суд у Криму је одредио притвор двојици украјинских морнара који су се налазили на броду. Они се терете за илегални прелазак границе.

Украјински министар иностраних послова Павло Климкин затражио је од Црвеног крста да организује посету морнарима. Чека одговор Русије да ли ће то бити могуће. 

Руска Федерална служба безбедности (ФСБ) саопштила је синоћ да је један од притворених украјинских морнара признао да је пролазак украјинских бродова кроз мореуз Керч била провокација.

"Радио захтев (руске обалске страже) био је намерно игнорисан. На броду су били оружје и муниција. Био сам свестан да је реч о провокативној акцији", рекао је украјински капетан треће класе Владимир Лесовој, тврди се у наводима агенције Тас.

ФСБ је данас објавила видео-снимак у којем украјински морнари признају да су нарушили руску границу.

Агенција АП наводи да за сада није могуће утврдити да ли су морнари причали под присилом, али да се јасно види да је један од морнара читао са телепромптера.

Када је упитан за интервјуе, Климкин је рекао да је чак и само приказивање ратних заробљеника на телевизији злочин.

Позиви на уздржаност, Лавров одбија посреднике

Председник Украјине Петро Порошенко изјавио је раније данас да сматра да одбијање руског захтева за одржавање хитне седнице Савета безбедности показује да више нико не верује Москви.

Руски премијер Дмитриј Медведев поручио је да Порошенко нема никакве шансе да победи на председничким изборима који би требало да се одрже следеће године. Сматра да је провокација у Керчком мореузу предузета ради извлачења "одређене политичке добити".

Генерални секретар УН Антонио Гутерес позвао је Русију и Украјину на "максималну уздржаност" и избегавање даље ескалације, а председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је рекао да би Кијев и Москва требало да своје међусобне проблеме реше кроз дијалог. На смиривање тензија позива и Париз.

Немачки министар иностраних послова Хајко Мас предложио је да Немачка, Француска, Русија и Украјина могу заједно да раде на решавању тензија. Ту идеју је одбацио руски шеф дипломатије поручивши да не види потребу за било каквим посредницима.

Белоруски граничари су саопштили данас да су украјинске власти забраниле улазак у Украјину за више од 50 Руса у последња два дана, а, како наводе, из непрецизираних разлога.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво