Ватрени сусрет украјинских и руских бродова, Порошенко предлаже ванредне мере

Ратна морнарица Украјине саопштила је да су руске специјалне снаге отвориле паљбу на њена три брода у Црном мору и заплениле их. Москва: Украјинска пловила нелегално ушла у наше територијалне воде. Председник Украјине Петро Порошенко најављује ванредно стање, о чему ће парламент да гласа на хитној седници.

Национални савет за безбедност и одбрану предложио је председнику Украјине Петру Порошенку да прогласи ванредно стање у земљи на 60 дана, каже секретар Савета Олександер Турчунов, а преноси Укринформ.

Порошенко је претходно изјавио да подржава увођење ванредног стања у земљи и да ће та мера ојачати одбрану Украјине. Истакао је, међутим, да то не значи увођење ратног стања.

Према наводима агенције Униан, Порошенко је изричито напоменуо да војска те земље неће предузимати никакве офанзивне акције.

У међувремену, председник Врховне раде Андреј Парубиј саопштио је да је за 16 часова сазвао хитну ванредну седницу парламента – "у складу са одлуком Националног савета за безбедност и одбрану и апелом председника Украјине".

Две земље су раније данас једна другу оптужиле за кршење међународног права након што је руска погранична стража покушала да заустави три брода украјинске морнарице који су пловили око Крима на путу ка украјинској луци Маријупољ.

Руске снаге су првобитно украјинским бродовима блокирале улаз у Азовско море, кроз Керчки пролаз, тако што су поставиле огроман теретни брод испод моста који прелази преко тог мореуза.

Како су пренели руски медији, изнад те области патролирала су два авиона Су-25.

Заплењени украјински бродови, има рањених

Уследиле су оптужбе украјинске морнарице да је Русију отворила ватру на њене војне бродове у Црном мору и да је том приликом погодила два њена брода и ранила два морнара.

Морнарица је потом на Фејсбуку саопштила да су се руске специјалне снаге искрцале на три њена брода и заплениле их, што је потврдила и руска Федерална служба безбедности (ФСБ), преноси Ројтерс.

ФСБ истиче да су руске снаге деловале јер су украјинска пловила нелегално ушла у руске територијалне воде игнорушући позиве да се зауставе, као и да су бродови "опасно маневрисали".

РИА Новости цитирају ФСБ наводећи да су тројица украјнских војника рањена и да су медицински збринути.

ФСБ је претходно навео да има доказе да је Украјина одговорна за сукобе између руских и украјинских бродова у Црном мору.

"Постоје непобитни докази да је Кијев припремио и оркестрирао провокације у Црном мору. Ови материјали ће ускоро бити објављени", навео је ФСБ у саопштењу.

Огласила се и портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова која је на Фејсбуку написала да је инцидент "типичан за украјинско понашање: провокација, притисак и оптужба за агресију", преноси АП.

Инцидент на Црном мору одражава растуће напетости између Москве и Кијева око Азовског мора, на чије воде обе државе полажу право, наводи британска агенција.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво