Лобо води на изборима у Хондурасу

На председничким изборима у Хондурасу са 55,9 гласова убедљиво води опозициони кандидат Порфирио Лобо. Избори одржани у циљу окончања политичке кризе у земљи, покренуте после свргавања Мануела Зелаје.

Опозициони кандидат Порфирио Лобо убедљиво води на председничким изборима који су у недељу одржани у Хондурасу.

На основу више од половине пребројаних гласачких листића, Лобо је освојио 55,9 одсто гласова изашлих бирача, саопштила је Изборна комисија, а пренела агенција Ројтерс.

Избори су одржани у циљу окончања политичке кризе у земљи, покренуте пре пет месеци после свргавања председника Мануела Зелаје, после чега је власт преузео Роберто Мичелети, у својству председника Конгреса.

У трци за председника нису учествовали ни Мичелети, нити Зелаја, чије су присталице бојкотовале изборе, а фаворити су били Порфирио "Пепе" Лобо (61) из конзервативне опозиционе Националне партије и Елвин Сантос (46) из Либералне партије.

Лобо је изјавио да ће, ако победи, затражити од страних лидера да обнове помоћ Хондурасу, укинуту после свргавања Зелаје, који је по повратку у домовину у септембру уточиште пронашао у амбасади Бразила у Тегусигалпи.

Амерички Стејт департмент саопштио је да председнички избори значе демократски напредак за грађане Хондураса, после неуспелих преговора око повратка Зелаје на власт.

Крајем октобра, привремена влада Хондураса постигла је договор са Зелајом да би се окончала политичка криза у земљи.

САД и регионални савезници извршили су притисак за постизање договора, јер би, у супротном, према њиховим тврдњама, било немогуће организовати председничке изборе.

Према том споразуму, Врховни суд мора да овласти Конгрес да гласа о повратку Зелаје на положај, на коме би одслужио остатак мандата, који истиче 27. јануара, као и да покрене поступак расветљавања околности под којима је уклоњен с положаја. Конгрес ће се о томе изјаснити после председничких избора, 2. децембра.

Договор предвиђа да обе стране признају резултате председничких избора и да контролу са војске пребаце на највиши изборни суд.

САД, ЕУ и лидери земаља Латинске Америке инсистирали су да се Зелаји дозволи да "одслужи" мандат до краја, односно до јануара. Уколико се не би успоставила демократија у Хондурасу, вође ових земаља запретиле су да неће признати победника на председничким изборима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи