Медведев о евроатлантској безбедности

Руски председник Дмитриј Медведев објавио нацрт Споразума о евроатлантској безбедности. Споразумом се предлаже ограничење руској војсци да једнострано употреби силу, под условом да САД и њихови европски савезници пристану на исто.

Нацрт Споразума о евроатлантској безбедности, којим се предлаже ограничење способности руске војске да једнострано употреби силу, под условом да Сједињене Америчке Државе и њихови европски савезници пристану на исто, објавио је руски председник Дмитриј Медведев,

Из Кремља је саопштено да је нацрт Споразума, којим би се постигао циљ коначног ослобађања од наслеђа Хладног рата, послат свим релевантним лидерима.

Медведев је раније рекао да је нацрт Споразума неопходан да би се замениле институције из времена Хладног рата попут НАТО-а, које нису способне да умање тензије у мултиполарном свету.

Руски председник је позвао западне земље да учествују у изградњи новог безбедносног споразума, иако су његови предлози наишли на подељене реакције Запада.

У саопштењу Кремља је наведено да је Споразум у суштини законска обавеза према којој ниједна држава или међународна организација на евроатлантском подручју не може да повећа своју безбедност на штету безбедности друге државе или организације.

Документом се, такође, потврђује улога Савета безбедности Уједињених нација, у којем је Русија стална чланица с правом вета, као врховног арбитра у међународним сукобима.

Према том Споразуму, свака безбедносна мера коју примени земља потписница мора да узме у обзир безбедносне интересе свих других страна.

Кремљ је навео да ће тај споразум бити отворен за све државе евроатлантског и евроазијског простора од Ванкувера до Владивостока, као и за чланице НАТО-а, Европске уније и бивше совјетске републике.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се