Куба и Венецуела ојачале привредне везе

Куба и Венецуела учврстиле везе низом споразума, склопљеним током прве председничке посете кубанског лидера Раула Кастра иностранству. Регионални споразум чува Латинску Америку од неолибералне трговинске размене, закључили лидери две земље.

Кубански лидер Раул Кастро потписао је са председником Венецуеле Угом Чавесом више енергетских и привредних споразума, током прве председничке посете иностранству.

Раул Кастро је пренео Чавесу и грађанима Венецуеле поздраве његовог брата Фидела, бившег кубанског лидера.

До посете је дошло неколико недеља пред прославу педесет година од кубанске револуције, а Раул је истакао да "ова посета има поједнак значај", као прва Фиделова међународна посета, такође Венецуели, после доласка на власт 1959. године.

Двојица председника потписала су и 300 споразума из области здравља, образовања, културе и спорта.

Раул Кастро је током посете истакао блиске односе које имају две државе, посебно нагласивши сарадњу у здравству и образовању у коме учествују кубански експерти.

Према његовим речима регионални споразум, на основу кога је Венецуела понудила нафту државама у региону, је инструмент који Латинску Америку и карипске државе чува од неолибералне трговинске размене.

Кубански лидер је положио и венац на гроб Симона Боливара, револуционара из 19. века који је водио борбу за независност јужноамеричких држава од Шпаније.

Раул Кастро и Чавес, осим што одбацују идеју о капитализму, такође, деле исту одбојност према одлазећем председнику САД Џорџу Бушу.

Приметан је, међутим, помирљив тон код двојице лидера кад је у питању новоизабрани амерички председник Барак Обама, за кога су рекли да се надају да ће радити на "отопљавању" односа са њиховим државама.

Раул Кастро (77) је желео да овом посетом ојача дугогодишње савезништво Кубе и Венецуеле, али, експерти предвиђају да му неће поћи за руком да буде близак са Чавесом као што је то био његов брат Фидел.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи