Нови премијер Тајланда

Лидер Демократске странке Абхисит Ведјадјива изабран је за новог премијера Тајланда. Избори су одржани после вишемесечних протеста опозиције.

Опозициони лидер Абхисит Ведјадјива изабран је за новог премијера Тајланда, трећег у три месеца, чиме се окончала десетомесечна хаотична владавина људи верних свргнутом лидеру Таксину Шинаватри.

Избори су одржани после вишемесечхних протеста опозиције који су ескалирали блокадом аеродрома у земљи и који су довели до тога да Уставни суд распусти владајућу странку верну Таксину. Таксин је свргнут 2006. године и живи у егзилу.

Претходни премијер Сомчаи Вогсават, рођак Таксина, искључен је из политичког живота одлуком суда.

Абхист Ведјадјива, лидер Демократске странке рођен у Британији и школован на Оксфорду, добио је 235 гласова према 198 гласова за кандидата присталица Таксина, Прача Промонга. Три посланика била су уздржана.

Ово је први пут за осам година да је један лидер Демократске странке постао премијер Тајланда. На свим парламентарним изборима од 2001. године, укључујући и последње у децембру 2007. побеђивале су присталице Таксина.

У видео поруци за око 50.000 својих присталица окупљених на стадиону у Бангкоку у суботу Таксин је позвао војску да престане да се меша у формирање нове владе.

Таксина су свргнули генерали верни краљу 2006. године и он од тада живи у егзилу да би избегао да се суочи са оптужбама за корупцију које се против њега воде у земљи.

Избор новог премијера још треба декретом да потврди краљ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи