Турска оптужује САД: Затварате очи у вези са Кашогијевим убиством

Турска је последњу изјаву америчког председника Доналда Трампа о убиству саудијског новинара Џамала Кашогија означила као "комичну" и оптужила САД да "затварају очи" пред тим убиством.

Трамп је у уторак рекао да остаје поуздан партнер Саудијској Арабији, без обзира на то што је саудијски престолонаследник, принц Мухамед бин Салман, можда знао за план да Кашогија убију у конзулату, пренела је агенција Ројтерс.

Трамп је, о могућности да је принц Мухамед имао сазнања о убиству, рекао: "Можда јесте, можда није."

То је, како је подсетила британска агенција, у супротности са извештајем ЦИА да је Кашогијево убиство директно наредио саудијски престолонаследник.

Заменик председника странке Правда и развој Реџепа Тајипа Ердогана, Нуман Куртулмуш, рекао је да је "јучерашња изјава комична".

"Немогуће је за обавештајну агенцију као што је ЦИА, која зна чак и боју длаке мачке која шета око баште саудијског конзулата... да не зна ко је то наредио", истакао је Куртулмуш.

Он је додао да "то није кредибилно ни за америчко јавно мњење нити за светско јавно мњење".

Турска је, од самог почетка, када је Кашоги нестао у саудијском конзулату у Истанбулу, тврдила да је он убијен и да је наређење стигло "с највишег нивоа" владе Саудијске Арабије, мада није директно оптужен принц Мухамед.

Саудијска Арабија негира да је принц Мухамед наредио Кашогијево убиство.

Кашоги је 2. октобра ушао у саудијски конзулат у Истанбулу ради прибављања докумената за своје венчање.

Из конзулата новинар није изашао, а Ријад је најпре тврдио да не зна шта је са Кашогијем, међутим, после пар недеља је признао да је он убијен.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво