Чавушоглу: Можда ћемо тражити истрагу УН-а о убиству Кашогија

Турски шеф дипломатије Мевлут Чавушоглу рекао је да Анкара није у потпуности задовољна нивоом сарадње са Саудијском Арабијом у вези с истрагом убиства новинара Џамала Кашогија у конзулату те земље у Истанбулу, због чега најављује да би Турска могла да затражи формалну истрагу УН-а уколико сарадња са Ријадом доспе у ћорсокак.

Чавушоглу у обраћању новинарима у Вашингтону, након састанка са шефом Стејт департмента Мајком Помпеом, рекао да је Турска поделила најновије информације у вези са Кашогијевим убиством са САД и поновио став Анкаре да истина о томе ко је наручио убиство новинара мора да изађе на видело, преноси Ројтерс.

Помпео је бранио америчку подршку Саудијској Арабији након што се амерички председник Доналд Трамп опирао међународном притиску и обећао да ће остати поуздан партнер том краљевству упркос убиству Кашогија.

Државни секретар је поручио да су САД у обавези да примењују политику која јача америчке националне безбедносне интересе.

Упитан да ли је видео процену америчких обавештајних агенција о томе ко је наредио убиство Кашогија, Помпео је казао да не може да коментарише обавештајне ствари.

"Када Америка има информацију која јој је потребна, она ће свакако учинити праву ствар како би заштитила америчке интересе и то смо чинили сваког пута", рекао је Помпео.

Ројтерс подсећа да је Трамп претходно изјавио да САД желе да остану "поуздан партнер" Саудијске Арабије, упркос томе што је, како је навео, саудијски принц престолонаследник Мухамед бин Салман "можда знао за план да се убије Кашоги".

Кашоги је живео у САД и писао за Вашингтон пост.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво