Савет ЕУ: Постигнут договор о изласку Велике Британије

Савет министара ЕУ је потврдио да је постигнут договор о свим аспектима повлачења Уједињенoг Краљевства из ЕУ. Разлази никада нису једноставни, али увек је боље када се то догоди на пријатељским основама, поручио је аустријски министар за ЕУ који је председавао ванредном састанку.

Аустријски министар за ЕУ Геронт Блумел најавио је да ће финални текст о будућим односима ЕУ и Британије бити усвојен на самиту лидера ЕУ 25. новембра у Бриселу.

Аустријски министар за ЕУ председавао је ванредном састанку министара општих и европских послова ЕУ.

На састанку који је трајао мање од два сата главни преговарач ЕУ у разговорима о Брегзиту, Мишел Барније, обавестио је министре о стању у преговорима са Лондоном.

Наведено је да је постигнут компромисни договор о свим аспектима повлачења Уједињеног Краљевства из ЕУ, што подразумева обезбеђена права грађана ЕУ у УК и обратно, али и споразум о финансијском поравнању, управљању, географским индикацијама.

Мишел Барније је након састанка рекао да 27 држава чланица тог блока у потпуности подржава споразум о иступању Британије из Уније.

Барније је изјавио да "министри подржавају целокупан пакет" од 585 страна које сачињавају споразум, као и принцип једнократног продужетка прелазног периода који би требало да буде ограничен до краја 2020. године, преноси АП.

Блумел је рекао да се на састанку Савета разговарало и о оквирима политичке декларације о будућим односима ЕУ и УК који би требало да буде усвојен на самиту ЕУ лидера у недељу 25. новембра у Бриселу.

"Разлази никада нису једноставни, али увек је боље када се то догоди на пријатељским основама. То је и најбољи начин да се изграде пријатељски односи за будућност. Ми и даље желимо Велику Британију за важног партнера у свим пољима у многим годинама које ће доћи", поручио је Блумел.

Тешка недеља пред Терезом Меј

Да је ова недеља кључна упозорава и британска премијерка Тереза Меј, која се суочава са захтевима за смену и незадовољством посланика сопствене партије. Поручује им да њена смена неће олакшати преговоре.

"Предстоји нам интензивна седмица преговора до специјалног Европског савета у недељу. Очекујем да ћемо разрадити све коначне детаље наших будућих односа и да ћемо на Савету постићи споразум који ћу моћи да донесем у британски парламент", поручила је британска премијерка.

Меј рачуна на то да би у Бриселу могла да испослује неке козметичке уступке, како би задовољила противнике у Лондону, јер, како сада ствари стоје, још не постоји већина за прихватање споразума о Брегзиту у британском парламенту.

Међутим, мало је вероватно да ће у Бриселу наћи разумевање за своје унутарстраначке потребе.

"Нашим британским партнерима мора да буде јасно да неће бити поновних преговора о тексту који је сада на столу", истиче Манфред Вебер, из посланичке групе ЕПП у европском Парламенту.

Уколико британска премијерка преживи овај политички удар, из њега ће изаћи знатно ослабљена. Њеној фотељи већ се нада неколико кандидата, међу првима бивши шеф дипломатије Борис Џонсон.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи