Шта се све ради у Транспаренси центру у Цириху

Компанија "Касперски" отворила је у Цириху први Отворени дата центар на свету, у који је уложено 12 милиона долара. Зове се тако, јер су свој изворни софтвер, ажурирања и системе за откривање претњи, понудили на рецензију специјализованој фирми, да би стекли поверење клијената широм света. У центру ће се чувати и обрађивати аплоудовани подаци који су до сада ишли у Москву, јер им корисници из ЕУ нису веровали. Сматрају да је отвореност података предуслов опстанка на глобалном ИТ тржишту.

На Транспаренси центру нема обележја и није га дозвољено сликати. Има два различита напајања струјом, агрегат са горивом за пет дана рада и систем за гашење пожара који не оштећују сервере. Нико нема сталну дозволу за улазак, а у случају напада, чува га швајцарска војска. 

Независни стручњаци први пут могу да провере веродостојност софтвера, али, тврде, то неће угрозити безбедност података. 

"Једна ауторизована компанија која се разуме у развој софтвера, по одређеним протоколима и сертификатима ће имати приступ да то погледа и да даје неку врсту штамбиља и да каже - да ово је сертифицирано по најновијим стандардима, потпуно је безбедносно, све је у реду са овим софтвером", рекла је Илијана Ваван, директорка "Касперски Лаб" за Европу.

Иако је његова Влада престала да користи Касперски софтвере, независни ај-ти истраживач из Холандије тврди да антивирус програми без овлашћења корисника, не могу да угрозе безбедност података. 

"Можете га проучити, видети има ли могућности за неки упад вируса, да ли се дешава нешто што није нормално, можете да проверите да ли софтвер ради оно што треба да ради", рекао је Брено де Винтер, независни ај-ти истраживач из Холандије.

Компанија која има проблема са репутацијом и поверењем клијената, иако није доказано да је урадила нешто погрешно, направила је смерницу за друге компаније и државе, сматрају ај-ти новинари.

"Они су претворили губитак у предност јер тренд је да цела безбедносна индустрија треба да иде у том правцу, постане отворенија и дође до више чињеница, тако да Владе, привредници и агенције знају шта треба да раде", каже Алфред Монтери, ај-ти новинар "Компјутабл магазин" у Холандији.

У зависности од броја клијената, биће отварани и нови Транспаренси центри. За локацију је изабрана Швајцарска, због неутралности, добрих закона, ефикасног правосуђа и одличне интернет инфраструктуре.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи