Шпанска полиција спречила сукобе на скупу посвећеном Франку

Полиција је интервенисала како не би дошло до немира на скупу присталица фашистичког диктатора Франсиска Франка поводом годишњице његове смрти, пошто су тај догађај прекинуле феминисткиње.

Полицајци на коњима и други припадници служби безбедности брзо су раздвојили око 200 учесника скупа од три чланице групе Фемен које су утрчале међу окупљене, јавио је АП.

Оне су биле у топлесу и имале су на телу исписане речи "Легални фашизам, национална срамота".

Полиција је одвела три активисткиње, док су присталице Франка извикивале увреде на њихов рачун и скандирали "Франко, Франко".

Скуп се одржава сваке године поводом 20. новембра 1975. године, када је Франко умро, подсећа АП.

Франко је на власт дошао 1939. године пошто је у војној побуни, уз помоћ клерикалних и конзервативних кругова, у крвавом грађанском рату у коме су погинуле десетине хиљада људи, а стотине хиљада избегле из Шпаније, угушена Република и срушена легално изабрана 1936. републиканска влада.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво