Турски министар: Можда су изнели Кашогијево тело са пртљагом

Убице саудијског новинара Џамала Кашогија можда су изнеле његово раскомадано тело из Турске као пртљаг, рекао је министар одбране Турске Хулуси Акар.

"Једна од врло вероватних могућности јесте да су они напустили државу (Турску) три до четири сата након што су га убили. Можда су изнели Кашогијево раскомадано тело као пртљаг без проблема захваљујући њиховом дипломатском имунитету", рекао је Акар на међународној конференцији у Канади за Си-Ен-Ен на турском језику.

Кашоги, колумниста Вашингтон поста, убијен је у конзулату Саудијске Арабије у Истанбулу 2. октобра, што је изазвало глобалну осуду Саудијске Арабије и њеног владара принца Мухамеда бин Саламана, подсећа Ројтерс.

Ријад је од тог дана објављивао многобројна контрадикторна саопштења поводом његовог нестанка све док, две недеље касније, није признао да Кашоги јесте убијен у Конзулату.

Турска је претходно саопштила да је група од 15 особа учествовала у убиству, а да је међу њима било два стручњака из "тима за чишћење" као и да је Кашогијево тело било раскомадано.

Саудијски јавни тужилац Шалан ел Шалан у четвртак је изјавио да је Кашогијево тело било раскомадано а затим уклоњено из зграде и предато неидентификованом "локалном сараднику".

Након више од месец дана од убиства, Турска покушава да на истом нивоу одржи притисак који врши на принца Мухамеда објављујући низ доказа који подривају пређашња саопштења које је Ријад износио.

Амерички председник Доналд Трамп такође је у суботу коментарисао саопштење америчке ЦИА у којем је принц Мухамед окривљен за убиство.

Трамп је тај закључак окарактерисао као "врло преурањен" и додао да ће сачекати да у уторак добије комплетан извештај о случају "Кашоги".

Турска је саопштила раније да поседује аудио-записе у вези са убиством.

Један турски званичник је британској агенцији казао да ти записи садрже звуке на којима се чује убиство Кашогија и разговори који су водили ка његовом убиству, који су, како је рекао, ужасавајући.

Истакао је да је Турска те записе поделила са неким земљама, које упркос томе, нису ништа урадиле.

Шалан је у четвртак изјавио да је тужилаштво захтевало смртне казне за пет особа чија имена није открио, а које су биле умешане у Кашогијево убиство и додао да је 11 од 21 осумњиченог оптужено и да ће им се судити у наставку истраге.

Ипак, турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу нагласио је да није задовољан Шалановом изјавом и поново затражио од Ријада да открије локацију на којој се налазе Кашогијеви посмртни остаци и да се осумњиченима суди у Турској.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво