Суд у Стразбуру: Хапшење Наваљног било политички мотивисано

Европски суд за људска права наредио је да Русија плати опозиционом лидеру Алексеју Наваљном 63.000 евра одштете и промени законе како би узела у обзир темељну важност права на мирно окупљање. Наваљни истакао да је одлука суда важан сигнал не само за њега већ и за многе у Русији који се "свакодневно суочавају с произвољним хапшењима".

Хапшење Алексеја Наваљног било политички мотивисано, саопштио је Европски суд за људска права у Стразбуру.

Суд је навео да су руске власти прекршиле права Наваљног хапшењем од 2012. до 2014. године и да су два хапшења била са циљем гушења политичког плурализма, пренео је АП.

Наредио је да Русија плати Наваљном 63.000 евра одштете и промени законе како би узела у обзир темељну важност права на мирно окупљање.

Наваљни је, у изјави новинарима у Стразбуру, истакао да је одлука суда важан сигнал не само за њега већ и за многе у Русији који се "свакодневно суочавају с произвољним хапшењима" због својих политичких активности, преноси АП.

Пресуда је коначна и обавезује Русију као чланицу Савета Европе, навела је агенција.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво