Саудијски тужилац открио налогодавца убиства Кашогија

Убиство новинара Џамала Кашогија наредио је шеф преговарачког тима који је послат у Истанбул како би га вратио у Саудијску Арабију, саопштио је саудијски јавни тужилац. Министар спољних послова Адел ел Џубеир тврди да престолонаследник Мухамед бин Салман није имао "апсолутно ништа" са убиством.

Јавни тужилац је затражио смртну казну за пет од 11 осумњичених за убиство Џамала Кашогија. Пет особа, којима прети смртна казна, "директно је умешано у давање налога за убиство и извршавање тог злочина", навео је тужилац.

Додао је да није познато где се налази Кашогијево тело, и навео да је у току истрага како би се утврдила локација на којој се налазе остаци тела убијеног новинара, пренео је Ројтерс.

Рекао је да је Кашоги, критичар саудијске политике, убијен у конзулату те земље у Истанбулу 2. октобра пошто му је убризгана смртоносна инјекција, а његово тело раскомадано и изнето из зграде.

У међувремену, турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу изјавио је да његова земља није задовољна смртном казном коју саудијски јавни тужилац тражи за петоро осумњичених.

Чавушоглу, наиме, инсистира на томе да би осумњиченима који су задржани у притвору у Саудијској Арабији због убиства Кашогија требало да се суди у Турској, преноси АП.

Каже и да Турска није задовољна "појединим објашњењима" саудијских власти, сматрајући да је потребно да се открије и ко је наредио убиство Кашогија, односно ко су "прави починиоци". "Овај процес не може се завршити на овај начин", поручио је Чавушоглу.

Коментаришући наводе саудијског тужиоца да је Кашогијево тело раскомадано, Чавушоглу је рекао да то није "спонтана ствар", наводи Ројтерс.

"Неопходна опрема и људи су претходно обезбеђени како би га убили и потом раскомадали", навео је Чавушоглу, који има сумњу и у вези с чињеницом да је Саудијска Арабија оптужила само 11 од 18 осумњичених, колико је задржано у притвору.

Истовремено, позвао је Ријад да открије где се налазе остаци Кашогијевог тела. "Где је тело убијеног Кашогија? Где је бачено, где је закопано?", питао је Чавушоглу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво