Саудијски тужилац открио налогодавца убиства Кашогија

Убиство новинара Џамала Кашогија наредио је шеф преговарачког тима који је послат у Истанбул како би га вратио у Саудијску Арабију, саопштио је саудијски јавни тужилац. Министар спољних послова Адел ел Џубеир тврди да престолонаследник Мухамед бин Салман није имао "апсолутно ништа" са убиством.

Јавни тужилац је затражио смртну казну за пет од 11 осумњичених за убиство Џамала Кашогија. Пет особа, којима прети смртна казна, "директно је умешано у давање налога за убиство и извршавање тог злочина", навео је тужилац.

Додао је да није познато где се налази Кашогијево тело, и навео да је у току истрага како би се утврдила локација на којој се налазе остаци тела убијеног новинара, пренео је Ројтерс.

Рекао је да је Кашоги, критичар саудијске политике, убијен у конзулату те земље у Истанбулу 2. октобра пошто му је убризгана смртоносна инјекција, а његово тело раскомадано и изнето из зграде.

У међувремену, турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу изјавио је да његова земља није задовољна смртном казном коју саудијски јавни тужилац тражи за петоро осумњичених.

Чавушоглу, наиме, инсистира на томе да би осумњиченима који су задржани у притвору у Саудијској Арабији због убиства Кашогија требало да се суди у Турској, преноси АП.

Каже и да Турска није задовољна "појединим објашњењима" саудијских власти, сматрајући да је потребно да се открије и ко је наредио убиство Кашогија, односно ко су "прави починиоци". "Овај процес не може се завршити на овај начин", поручио је Чавушоглу.

Коментаришући наводе саудијског тужиоца да је Кашогијево тело раскомадано, Чавушоглу је рекао да то није "спонтана ствар", наводи Ројтерс.

"Неопходна опрема и људи су претходно обезбеђени како би га убили и потом раскомадали", навео је Чавушоглу, који има сумњу и у вези с чињеницом да је Саудијска Арабија оптужила само 11 од 18 осумњичених, колико је задржано у притвору.

Истовремено, позвао је Ријад да открије где се налазе остаци Кашогијевог тела. "Где је тело убијеног Кашогија? Где је бачено, где је закопано?", питао је Чавушоглу.

број коментара 3 пошаљи коментар
(четвртак, 15. нов 2018, 19:20)
anonymous [нерегистровани]

Farsa

Žele da zataskaju stvar time što će osuditi na smrt možda nevine ljude.Cilj im je jasan a to je da se nikad ne sazna pravi počinitelji zločina ,iako svi znaju ko je. Novinar je ubijen na teritoriji druge države i zato se moralo reagovati .Reagovala je i Amerika,mada teška srca ali ovo puta je morala.

(четвртак, 15. нов 2018, 18:29)
anonymous [нерегистровани]

Nevjesto laganje

Da, sve je radjeno bez znanja glavnokomandujuceg Muhameda bin Salmana, radjeno njemu iza ledja. To ne bi proslo ni kod prvacica jer sa zna ko odlucuje u Saudijskoj Arabiji.

(четвртак, 15. нов 2018, 14:47)
anonymous [нерегистровани]

Kazu Saudijci

Drugi treba da poveruju.