Могерини: На Балкану су ожиљци и даље очигледни

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини каже да би у наредних годину дана волела да заокружи рад на Балкану како би оном ко је наследи оставила ситуацију у којој је немогуће замислити да се тај регион врати уназад, и у смислу придруживања ЕУ, али и у погледу регионалне сарадње и помирења.

"Мислим да смо на добром путу, изазовном, али добром путу", рекла је Федерика Могерини на конференцији "ЕУ као глобални актер мира" у Бриселу.

Говорећи о значају превентивних акција, Могеринијева је рекла како јој се често чини да ЕУ ради као "кад гледате воз који се зауставља на само пар центиметара од зида".

Како каже, "кочница би можда прорадила и воз би стао, али је неки рад често потребан".

"Дијалог између Београда и Приштине јасан је пример колико је ово тешко али и колико је неопходно", рекла је Могерини и најавила да ће ЕУ наставити да ради на подршци споразуму Атине и Скопља у вези са именом Македоније.

Шефица европске дипломатије убеђена је и да би без тога што ради ЕУ и то заједно са државама чланицама и САД, као и са свим земљама у региону, дошло до тензија и сукоба на Балкану.

Како је навела, Балкан је регион у којем су "ожиљци и даље очигледни", те ствари могу веома брзо да се преокрену.

"Тешко је рећи да ли је акција превенције сукоба успешна или не, јер можда свакако не би било сукоба", рекла је Могеринијева.

Подсетила је и да када су се, током њеног мандата, пре неколико година први пут окупили лидери шест земаља Западног Балкана у Бриселу, потребан је био "велики опрез" у вези с тим ко где седи или ко се с ким рукује.

"Тензије су биле очигледне", каже, али с друге стране наводи да данас лидери разговарају на својим језицима и "савршено се разумеју, чак се и шале", и то без присуства ЕУ као посредника.

Могеринијева је истакла и да се данас редовно одржавају састанци на сваких пет-шест месеци у Бриселу или Њујорку напомињући, да ЕУ држи до константних сусрета.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се