САД могле да ухвате Бин Ладена

Вођа "Ал Каиде" Осама бин Ладен био је на дохват америчких снага у авганистанским планинама Тора Бора 2001. године и пропуштена је прилика да тада буде заробљен, пише у новом извештају америчког Сената.

Вођа терористичке мреже "Ал Каида", Осама бин Ладен, био је крајем 2001. године на дохват руке америчких снага у Авганистану, објављено је у извештају Сената.

Мада је америчка команда имала на располагању велики број војника у области, ипак је одлучила да се ослони на ваздушне нападе и необучене авганистанске снаге у потрази за Бин Ладеном у планинском подручју Тора Бора, пуном тунела и пећина, наведено је у извештају Одбора Сената за спољне односе.

Америчке трупе су у једном тренутку затражиле појачање, али тај захтев је одбачен, што је Бин Ладену омогућило да се неометано пребаци у племенска подручја у суседном Пакистану, где се, како се верује, и даље крије, тврди се у документу, пренела је британска телевизијска станица Би-Би-Си.

"Око 16. децембра 2001. године Бин Ладен и његови телохранитељи неометано су напустили Тора Бору и нестали у племенском подручју у Пакистану", пише у документу, који је, како известио Би-Би-Си, веома критичан према функционерима администрације бившег америчког председника Џорџа Буша и војним челницима.

У извештају су одбачене тврдње тадашњих челника Бушове администрације да обавештајне службе не знају са сигурношћу где се крије Бин Ладен.

"Анализа постојеће документације и извештаја владе, као и разговора с главним учесницима, потврдила је да нам је Осама бин Ладен био на дохват руке у Тора Бори", нагласио је одбор.

У извештају је, такође, оцењено да је неуспех САД да убију или ухвате Бин Ладена имао далекосежне последице и да је поставио темеље за избијање вишегодишње побуне у Авганистану и распиривање унутрашњих сукоба у Пакистану.

Уклањање Бин Ладена вероватно не би отклонило глобалну опасност од екстремизма, али "одлуке којима су му отворена врата за бекство у Пакистан омогућиле су Бин Ладену да постане моћна симболична личност, која и даље привлачи токове новца и инспирише фанатике", нагласио је одбор Сената.

Извештај је објављен у време када се амерички председник Барак Обама припрема да обелодани ревидирану стратегију за Авганистан, која обухвата и план за слање додатних војника у ту земљу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво