Снимак разговора у случају "Кашоги": Реци шефу да је мисија извршена

Недуго након убиства новинара Џамала Кашогија у конзулату Саудијске Арабије у Истанбулу, члан саудијског одреда убица назвао је надређеног и рекао му "реци свом шефу" да су оперативци извршили своју мисију, пише "Њујорк тајмс".

Иако име принца није поменуто, амерички обавештајци верују да је "шеф" у ствари саудијски престолонаследник Мохамед бин Салман.

Махер Абдулазиз Мутреб, један од 15 Саудијаца послатих у Истанбул да нападне Кашогија у конзулату, обавио је телефонски разговор на арапском језику.

Мутреб је официр за безбедност и често путује с Бин Салманом.

Турски обавештајци сматрају да је телефонски позив упућен једном од Бин Салманових блиских помоћника.

"Овакав телефонски позив је нешто најближе непобитном доказу до којег можете да дођете", рекао је бивши припадник ЦИА Брус Ридел, који је сада члан Института Брукингс.

Саудијски званичници негирали су да је престолонаследник имао било каква сазнања о убиству Кашогија.

Поводом Мутребових речи "кажи свом шефу", у саудијском саопштењу је наведено да је Турска дозволила њиховим обавештајним службама да преслушају снимак и "у том тренутку није било никаквих референци на поменуту фразу у снимку", навео је Њујорк тајмс.

У међувремену је Омер Челик, портпарол Партије правде и развоја турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, предложио да се осумњиченима за убиство Кашогија суди у турском суду.

Кашоги је убијен 2. октобра у конзулату Саудијске Арабије у Истанбулу, након што је дошао у њега ради добијања дозволе за брак.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво