Најмање 30 мртвих на западу Авганистана

Више од 30 талибана убијено је протекле ноћи на западу Авганистана у копненим и ваздушним нападима међународних снага, саопштили су локални авганистански званичници. Број цивилних жртава од почетка године порастао за 60 одсто.

Талибани су током ноћи нападали полицијске пунктове у дистрикту Каш Род на западу земље, изјавио је начелник локалне полиције Мохамед Ајоб Бадакши.

Сукоби су интензивирани последње две године, упркос присуству 70.000 војника НАТО-а.

Број цивилних жртава у Авганистану повећао се ове године за најмање 60 одсто, упозорио је помоћник генералног секретара Уједињених нација за хуманитарна питања Џон Холмс.

"Од почетка ове године у Авганистану је убијено близу 700 цивила, док је тај број у истом периоду 2007. износио 430",прецизирао је Холмс.

Према његовом извештају, највише жртава међу цивилима однеле су акције побуњеника који, како је рекао овај званичник УН, немају никаквог обзира према људским животима.

Холмс је рекао и да је број цивила, које су убиле владине или стране трупе опао.

"Укупно 255 цивила убијено је у операцијама авганистанске војске под командом међународних снага НАТО-а и САД-а, док је њих 422 погинуло у нападима побуњеника на војску. Такође, није установљено која страна је изазвала смрт 21 цивила", навео је Холмс.

Највећи број жртава забележен је на југу земље, где се налазе упоришта талибана.

Жртве међу цивилима представљају веома осетљиво питање у Авганистану, чији лидери страхују да би овакви инциденти могли да појачају подршку талибанима.

Авганистански председник Хамид Карзаи непрестано позива међународне снаге да учине све да спрече и избегну цивилне жртве.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи