Меркел: У Европи нема места за егоизам и национализам

Немачка канцеларка Ангела Меркел оценила је да се будућност ЕУ огледа у толераницији и солидарности, а да за национализам и егоизам нема места у Европи. Позвала је на формирање заједничке европске војске, јачање економске и монетарне уније и већу солидарност у решавању миграционих питања у Европи.

Ангела Меркел је, представљајући своју визију будућности Европе пред посланицима Европског парламента у Стразбуру, оценила да су разноликост, толеранција и солидарност "снага и душа" Европе и основе на којима би требало да се темљи даљи развој ЕУ.

"Земље и грађани ЕУ знају да у тешким тренуцима нису препуштени сами себи. Али солидарност је повезана и са одговорношћу, јер се индивидуалне националне одлуке одражавају и на целу Унију. Ко не поштује правну државу, права опозиције, цивилног друштва, говора и медија у својој земљи, штети владавини права у целој Европи", поручила је Меркелова.

Издвојила је три области од "кључне важности за ЕУ", а то су спољна и безбедносна политика, економија и миграциона политика.

Када је реч о спољној и безбедносној политици, немачка канцеларка је нагласила да су земље ЕУ само заједно довољно јаке да одбране своје интересе и вредности на светском нивоу.

Меркелова је навела да су прошла времена у којима се ЕУ могла без икаквих брига ослонити на друге и да ЕУ мора властиту будућност узети у своје руке.

"То значи да Европа у дугорочном периоду мора бити способнија да ради на спољној политици. То значи да морамо одустати од једногласја тамо где је то могуће како бисмо тако омогућили снажније деловање", поручила је Меркелова.

Немачка канцеларка је позвала на формирање Савета безбедности ЕУ и европских интервенционих снага које би се могле слати у проблематична подручја.

"Треба радити на визији да једног дана имамо стварну европску војску. Она би, како је то Жан Клод Јункер већ рекао, показала да међу европским државама више никада неће бити рата. То би уједно била и допуна НАТО-а, а не супротстављање старим савезима", поручила је Меркелова.

Позиција ЕУ у свету темељи се на економском успеху

Када је реч о економском развоју ЕУ, немачка канцеларка Ангела Меркел каже да се на економском успеху ЕУ темељи и њена позиција у свету.

"Ако привредно нисмо снажни, нећемо моћи да остваримо ни политички утицај", каже Меркелова.

Заложила се за наставак јачања економске, монетарне и банкарске уније и позитивно је оценила учинак Европског инвестиционог фонда који је од 500 милијарди већ искористио око 350 милијарди у циљу јачања европске економије.

Говорећи о миграцијама, Меркелова је рекла да је ЕУ на том терену већ превазишла многе препреке и дошла до неких заједничких решања.

Оцењује да је добро што се ради на заједничкој заштити спољних граница ЕУ и што су у ту сврху шенгенска правила допуњена заједничком политиком регистра уласка и изласка, као и јачањем Фронтекса. 

Меркелова је позвала на бољу сарадњу националних власти држава чланица са Фронтексом, али и на даљу развојну помоћ Африци и успостављање заједничке европске политике азила. 

Закључујући обраћање, немачка канцеларка је поручила да ЕУ не мора нужно да решава сваки проблем у Европи, али да тамо где је потребно мора деловати снажно, одлучно и ефикасно.

"Уверена сам да је Европа наша најбоља шанса за трајни мир, добробит и сигурну будућност", поручила је Меркел пред Европским парламентом.

Немачка канцеларка је закључила да национализам и егоизам никада више не смеју добити шансу у Европи и да су толеранција и солидарност оно што представља заједничку европску будућност.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи