Туск: Пољском владају "савремени бољшевици", победите их

Председник Европског савета и бивши премијер пољске Доналд Туск евроскептичку владу у Пољској окарактерисао као "савремене бољшевике" који прете независности нације, али могу бити поражени.

Туск који се сматра највероватнијим кандидатом за позицију председника на изборима 2020. године, говорио је у граду Лођу, поводом обележавања 100. годишњице ослобођења Пољске и примирја којим је окончан Први светски рат, преноси АП.

Он је одао почаст Јозефу Пилсудском који је заслужан за успостављање независне Пољске и који се борио против Црвене армије Бољшевика 1920. године.

Такође је поменуо Леха Валенсу, оснивача независног синдиката "Солидарност" који је својим деловањем започео сламање комунизма у Пољској 80-их година, а касније постао и председник Пољске од 1990. до 1995. године.

"Јозеф Пилсудски суочавао се са много тежом ситуацијом него што је ми данас имамо борећи се против Бољшевика и заправо штитећи заједницу Запада од политичких варвара. Валенса је имао много тежу ситуацију када се борио против Бољшевика у пренесеном смислу, када је износио европске, слободарске и националне вредности међу нама. Али је успео. Зашто ви не бисте могли да поразите савремене Бољшевике", упитао је Туск.

Он је позвао Пољаке да бране своја права, слободу и да "бране независност Пољске".

Критиковао је, наводи агенција, владу коју води конзервативна Партија права и правде (ПиС) и која се у више наврата сукобила са лидерима Европске уније.

"Ко год да данас у Пољској предузме кораке против наше снажне позиције у уједињеној Европи, заправо предузима кораке против независности Пољске", рекао је Туск.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво