Сукоб каталонских сепаратиста и полиције у центру Барселоне

Полиција у Барселони на кратко се сукобила са каталонским сепаратистима који демонстрирају против митинга које су шпанске националне полицијске снаге организовале у том медитеранском граду, преноси АП.

Наводи се да је каталонска регионална полиција користила палице како би потиснула групу сепаратиста у центру Барселоне, заустављајући њихово напредовање ка маршу синдиката шпанских националних полицијских снага на којем су захтеване веће плате.

АП подсећа да је у септембру ове године током сличног протеста сепаратиста због другог марша истог синдиката дошло до сукоба са регионалним безбедносним снагама, у којима је 14 људи повређено, а шесторо ухапшено.

Агенција наводи да је Шпанија у политичкој кризи од прошле године, када сепаратистички посланици у Каталонији нису успели у напорима да обезбеде њену независност.

АП наводи да недавно рађене анкете и избори показују да је у овом богатом региону на североистоку Шпаније 7,5 милиона становника отприлике подједнако подељено по питању одвајања од Мадрида.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 10. нов 2018, 20:15) - Воронцов [нерегистровани]

Борба за власт борба за територије

Ништа се у историји не мења увек су исти разлози за сукобе, борба за власт борба за територије. Као што је некада локални феудалац отказивао послушност централној државној власти, монарху и сам постао апсолутни господар своје отцепљене територије исто тако и данас разни политичари наговоре народ на сепаратистичке амбиције не би ли ако у томе буде успеха постали господари и тог народа и те територије.