Епидемија еболе у Конгу највећа у историји, 319 оболелих

Вирус еболе који тренутно влада у Демократској Републици Конго најраспрострањенији је у историји те афричке државе са 319 потврђених случајева оболелих, саопштило је министарство здравља те земље.

Од болести хеморагичне грознице еболе умрло је 198 особа у провинцијама Северни Киву и Итури, где су напади оружаних група и отпор становништва спречили здравствене званичнике да помогну на најбољи могући начин, преноси Ројтерс.

Откако је вирус еболе откривен 1976. године, до сада је епидемија избијала десет пута.

"Епидемија која тренутно влада, најгора је у историји Конга", рекла је портпаролка министарства здравља Џесика Илунга.

Са више од 300 случајева оболелих, ова епидемија се рангира као трећа најгора у историји читавог континента, после епидемије у Западној Африци која је трајала од 2013. до 2016. године, када је потврђено 28.000 случајева и епидемије у Уганди 2000. када је оболело 425 особа.

Генерални директор Светске здравствене организације Тедрос Адханом Гебрехесус у четвртак је упозорио да највећи изазов владајућој епидемији представља безбедност, праћена неповерењем становника.

"Када се догоди напад, операција се у суштини зауставља. Тако да ми заустављамо операцију. А када се операција заустави, вирус добија предност и утиче на нас на два начина. Један је назадовање. Зато што када операције престану, увек долази до назадовања, у вакцинисању или контактирању. А други проблем је тај што се гомилају случајеви оболелих јер не можемо да их вакцинишемо", рекао је он новинарима у Киншаси.

Током прошлог месеца убрзана је потврда нових случајева оболелих, а стручњаци комитета СЗО за хитне ситуације саопштили су у октобру да се очекује велико погоршање епидемије уколико не буде одговора на ситуацију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво