Руски МИП уручио протестну ноту амбасадору Аустрије

Хапшење аустријског пуковника под оптужбом да је шпијунирао за Русију, уздрмало је односе две земље. Руско Министарство спољних послова уручило је протестну ноту амбасадору Аустрије у Москви Јоханесу Ајгнеру. Исти потез и у Бечу, који за сада не повлачи свог амбасадора из Русије.

Јоханес Ајгнер је био позван у руско Министарство спољних послова због инсистирања Беча да је пензионисани војни официр осумњичен за умешаност у шпијунску делатност за Москву. Након тога, уручена му је и протестна нота.

Аустријски канцелар Себастијан Курц и министар одбране Марио Кунасек потврдили су јутрос да је државно тужилаштво покренуло истрагу након што је добијена информација од једне стране обавештајне службе да је један, у међувремену пензионисани, пуковник аустријске војске током свог активног службовања шпијунирао 30 година за Русију.

За слање информација добијао је 300.000 евра. Како пише бечка штампа, Русију је занимала аустријска војска, борбени авиони и артиљерија. Пре него што је откривен, добио је налог да сав материјал уништи, али су аустријске власти то спречиле.  

Курц је, на ванредно заказаној конференцији за штампу, осудио деловање Русије и поручио да тако нешто није у реду.

Реаговао је и председник Аустрије Александер ван дер Белен, рекавши да је шпијунажа неприхватљива и да се овај случај мора у потпуности расветлити.

Аустријском пуковнику прети максимална казна од две године затвора. Русија одбацује оптужбе и подсећа на правила међународне комуникације.

"Ово је било непријатно изненађење за мене. Нажалост, у последње време, наше западне колеге не користе традиционалне методе и бонтон, већ мегафонску дипломатију. Оптужују нас јавно, а онда захтевају јавна објашњења о случајевима о којима не знамо ништа", рекао је Лавров.

Зато су уручили протестну ноту аустријском амбасадору у Москви. Исти потез и у Бечу, који за сада не повлачи свог амбасадора из Русије. Ипак, министарка иностраних послова Аустрије отказује посету Русији планирану за децембар.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво