Нове експлозије у Абхазији

Најмање две особе рањене су у експлозији у центру Сухимија, главног града отцепљене грузијске републике Ахбазије. Само дан пре, шест особа рањено у подметнутој експлозији у црноморском абхаском летовалишту Гагра.

Недалеко од централне тржнице у Сухумијум, одјекнуле су две експлозије, после активирања две направе постављене код станице за такси-минибусе.

После јучерашњих експлозија у абхаском летовалишту на Црном мору, које радо посећују Руси, абхаски званичници оптужили су Грузију, а председник непризнате Абхазије Сергеј Багапш назвао је политику Тбилисија "државним тероризмом".

Званични Тбилиси одбацио је оптужбе као "апсурдне" и "клеветничке".

Најновији инциденти дешавају се на фону састанка Групе пријатеља генералног секретара УН за Грузију, који ће данас почети у Берлину.
Група, у којој Русија, Велика Британија, Немачка, Сједињене Америчке Државе и Француска, покушаће да утврди даље кораке за решење конфликта отцепљене Абхазије.
Непосредно пред тај сусрет у медије је "пуштена" информација о томе да је Грузија понудила Русији поделу Абхазије на "интересне сфере" - што су потом демантовали и представници Грузије и Русије и Абхазије.
Абхазија је прогласила независност 1992. а у августу исте године избио је оружани сукоб у ком је, према проценама, близу 7.000 људи погинуло, а више од 200.000 људи, претежно Грузина, избегло.
Сукоб је у мају 1994. окончан Московским споразумом и у Абхазији су распоређене мировне снаге са мандатом Заједнице Независних Држава и посматрачка мисија Уједињених нација, док се од тада без успеха воде преговори о статусу те републике, формално у саставу Грузије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво