Спасавање фрегате "Хелге Ингстад", трка са временом

Норвешки рониоци и спасилачке екипе већ 24 часа покушавају да закрпе труп фрегате "Хелге Ингстад" која је насукана после судара са малтешким танкером "Сола ТС", јављају норвешки медији. "Циљ је да одвеземо фрегату на ремонт што је пре могуће", каже шеф спасилачке операције. Још није јасно како се овај ратни брод сударио са танкером.

Вариоци, рониоци и остале спасилачке екипе више да 24 часа покушавају да закрпе труп насукане норвешке фрегате као би је одвукли на поправак у матичну луку Берген, пишу норвешки медији, наводећи да морнарички тимови раде у изузетно сложеним условима.

"Истрага је још у току и прерано је за било какве оцене удеса", навела је норвешка морнарица, која је још јуче почела истрагу о детаљима који су довели до судара фрегате "Хелге Ингстад" са малтешким танкером.

Фрегата "Хелге Ингстад" дуга је 134 метра и са наоружањем и шест хеликоптера кошта више од две милијарде евра.

Још није јасно ни када ће тешко оштећени брод бити доведен у пловно стање, како би реморкери могли да га одвуку у луку Берген.

"Циљ је да одвеземо фрегату на ремонт што је пре могуће", рекао је портпарол морнарице Томас Гјесдал.

Прошле ноћи, норвешки медији су упозоравали да постоји озбиљна опасност да брод у потпуности потоне, али су вариоци током ноћи успели да учврсте труп брода и сајлама га привежу за обалу, чиме је тај проблем привремено отклоњен.

Након тога, из "закрпљеног" брода ће бити извучена муниција и гориво, а брод ће бити одвучен у матичну луку.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво