Напад ножем у Мелбурну – једна особа убијена, двоје рањено

Мушкарац који је напао ножем три особе у Мелбурну возио је аутомобил крцат плинским боцама које су се запалиле, саопштила је полиција у Мелбурну. Истиче да се напад третира као тероризам.

Полицијски комесар аустралијске савезне државе Викторија, Грем Ештон, одбио је да идентификује нападача, али је рекао да је реч о мушкарцу из Сомалије чије су "породичне везе веома познате" полицији.

Наводи да напад полиција третира као тероризам.

"Не верујемо да у овој фази постоји претња, али свакако третирамо то као терористички инцидент", рекао је Ештон.  

Додао је да ће поново бити извршена процена безбедносне ситуације за обележавање Дана сећања и других јавних догађаја, који ће се одржавати током викенда, те најавио да ће број полицајаца вероватно бити повећан. 

Једна особа је убијена, а две су повређене у нападу ножем који се раније данас догодио у центру Мелбурна. Нападача који их је напао и витлао ножем на улици полиција је погодила из ватреног оружја и касније је преминуо у болници.

До напада је дошло у поподневним часовима по локалном времену, када је полиција позвана због возила које је горело у улици Бурк.

На видео-снимцима који су се појавили на интернету види се како мушкарац прети полицији држећи у руци нешто налик ножу, а један од пролазника покушава да га заустави гурајући потрошачка колица ка њему.

Један од пролазника Дру Хер наводи за Аустралијски Асошијејтед прес (ААП) да је ходао улицом када је чуо експлозију која је дошла од аутомобила који се запалио и да је потом видео "великог момка како удара полицијски аутомобил".

Хер је навео да је "око 1,93 метра високи нападач био обучен у исламску одећу и имао афрички изглед".

"Полицајци су покушавали да га оборе ударајући га палицама, али он се није дао", рекао је очевидац.

Екстремистичка организација Исламска држава саопштила је да је један од њених бораца извео напад, али није пружила доказе за изнету тврдњу.

број коментара 0 Пошаљи коментар