Бела кућа забранила новинару Си-Ен-Ена да извештава

Новинару Си-Ен-Ена Џиму Акости одузета је акредитација за извештавање из Беле куће, након што се са председником САД Доналдом Трампом жустро посвађао током конференције за новинаре.

Свађа је избила у среду, након што је Акоста Трампу поставио питање о каравану миграната који се из Јужне Америке креће ка јужној граници САД, а када је покушао да на то питање надовеже још једно, Трамп је рекао: "Доста је!", док је чланица особља Беле куће безуспешно покушала да Акости из руке отме микрофон.

Портпаролка Беле куће Сара Хакаби Сендерс издала је саопштење у којем се Акоста оптужује да је "руке ставио на младу жену која је само покушавала да ради свој посао као запослена у Белој кући", а његово понашање се назива "апсолутно неприхватљивим", преноси АП.

Акоста је на Твитеру навео да је саопштење Сендерсове у којем се наводи да је на запослену у Белој кући "ставио руке" – лаж.

"Кошкање" између Акосте и припаднице особља Беле куће било је кратко, при чему јој је Акоста окрзнуо руку када је посегнула за микрофоном, а он покушао да га задржи у руци.

Акоста јој се потом извинио, наводи америчка агенција.

Си-Ен-Ен је саопштио да је Бела кућа "из освете због шкакљивих питања" одузела Акости сталну новинарску акредитацију за извештавање из председништва.

Ова медијска мрежа је оптужила Сендерсову за лажи о Акостином понашању.

"Сендерс је изнела лажне оптужбе и говорила о инциденту који се никада није догодио. Ова одлука без преседана је претња по нашу демократију. Ова земља заслужује боље. Џим Акоста има нашу пуну подршку", наводи се у саопштењу Си-Ен-Ена.

Новинари са задатком да извештавају из Беле куће подносе захтев за акредитације које им омогућавају свакодневни приступ западном крилу зграде у којем се одржавају конференције за медије.

Особље Беле куће одлучује да ли новинар може да добије акредитацију, док тајна служба утврђује да ли су њихови захтеви одобрени.

Јучерашња конференција за новинаре, дан после конгресних избора у САД, обележила је ново погоршање Трампових односа са новинарима, при чему је једном од новинара наредио да седне, док је другом рекао да је "неваспитана и грозна" особа, пренео је АП.

"Си-Ен-Ен би требало да се стиди што радите за њих. Ви сте неваспитана и ужасна особа... Начин на који се понашате према Сари Сендерс као и према другим људима је грозан. Не би требало тако да се понашате према људима", рекао је Трамп Акости.

Трамп се, како наводи агенција, изнервирао након што су му новинари поставили питање о томе зашто мигрантску колону у Мексику назива "инвазијом" на САД.

Такође су му постављена питања због чега је емитована предизборна реклама у којој се појављује мигрант осуђен на смрт због убиства двојице полицајаца у Сакраменту 2014. године, Луис Бракамонтес, као и питања о истрази о мешању Русије у изборе у САД 2016.

Председник се потом жалио да му новинари нису постављали питања о економији и закључио да "може да уради нешто фантастично, а они чине да то изгледа лоше".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво