Русија у шоку због несреће

У удесу воза "Невски експрес", који је изазвала експлозија бомбе, 25 људи погинуло, 26 се води као нестало, а око стотину повређено, рекао Сергеј Шојгу. Ухапшено више припадника муслиманске заједнице, који су осумњичени да су повезани са терористичким групама. Патријарх Кирил позвао нацију да се уједини пред терористичким претњама.

У току је једна од најопсежнијих операција руских истражних органа у проналажењу терориста који су одговорни за напад на воз "Невски експрес" који је саобраћао на линији Москва-Санкт Петербург. Ухапшено је више припадника муслиманске заједнице, који су осумњичени да су повезани са терористичким групама.

Патријарх московски и целе Русије Кирил служио је у недељу помен за погинуле у нападау на воз "Невски експрес" и позвао нацију "да се уједини у сочавању са терористичким претњама".  

У железничкој несрећи погинуло је 25 људи, 26 се води као нестало, а око стотину је повређено, рекао је руски министар за венредне ситуације Сергеј Шојгу, преноси агенција "Риа новости".

Шојгу је на седници Комисије за отклањање последица тешке железничке несреће демантовао раније наводе да је у удесу воза "Невски експрес" погинуло 26 особа, а да је 18 нестало.

"У несрећи је погинуло 25 људи, а 26 особа нема нити на списку преживелих, нити погинулих, оне се тренутно воде као нестале", рекао је Шојгу.

До сада су идентификована 24 тела погинулих путника, преносе руски медији.

Шест путника међу повређенима су страни држављани, рекла је министарка здравља и социјалног развоја Татјана Голикова.

Према њеним речима, у питању су Италијан, Белгијанац, држављанин Азербејџана, двоје Украјинаца и један држављанин Белорусије.

Голикова је рекла да су сви повређени странци смештени у болнице у Москви и Санкт Петербургу. Најтеже повреде задобио је Италијан, али је његово стање сада стабилно, додала је.

Конфузија око броја погинулих у несрећи настала је када је агенција Ројтерс пренела наводну изјаву једног од руских званичника да је у несрећи погинуло 39 особа, али тај податак није потврђен.

Државно тужилаштво јутрос је саопштило да је поднело кривичну пријаву за извршење терористичког напада и незаконито коришћење и трговину експлозивним направама, пренео је Итар-Тас.

У петак, око пола десет увече по локалном времену, при брзини од готово 200 километара на час, зачуо се прасак, после чега су последња три вагона искочила из шина, а два се откачила.

Узрок несреће је експлозивна направа постављена на шине, еквивалента снази седам килограма тротила, саопштио је јуче шеф руске Федералне службе безбедности Александар Бортников.

На месту несреће налази се рупа пречника око један метар, која је настала услед експлозије, а због велике брзине, воз је, по речима очевидаца, неколико вагона вукао још 50 метара.

Министарка Голикова потврдила је да је у удесу погинуо и шеф Агенције за државне резерве Борис Јевстратиков. У тренутку несреће у возу је било 682 путника и 29 чланова посаде.

Шеф Руских железница Владимир Јакуњин, саопштио је да је на месту несреће експлодирала још једна, слабија бомба, и да у нападу нема повређених, пренео је Итар-Тас.

Министар унутрашњих послова Рашид Нургалијев рекао је да су истражитељи дошли до информације да је неколико људи било умешано у организовање напада на воз "Невски експрес".

Агенције кажу да се овим удесом буде бојазни о обнови напада екстремиста са северног Кавказа на територији Русије.

Пре две године, на истој прузи, чеченски побуњеници су изазвали исклизнуће воза са шина у области Новгорода, при чему је повређено око 60 људи.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво